Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες λογομαχούν επί εβδομάδες για ένα Ταμείο Ανάκαμψης που στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει στα 750 δισ. ευρώ, στο αμερικανικό Κογκρέσο βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για ακόμη ένα πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας που στη χειρότερη περίπτωση θα είναι ύψους ακόμη 1 τρισ. δολαρίων. Τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας άρχισαν από χθες σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς τα κρούσματα του κορωνοϊού στις ΗΠΑ αλλά και ο αριθμός των νεκρών.
Ενώ έχουν ήδη διοχετευθεί σε αμερικανικές επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ανέργους 2,5 τρισ. δολάρια, είναι σαφής η ανάγκη για περαιτέρω στήριξη καθώς η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεσή της εδώ και δεκαετίες. Στο μεταξύ, την 31η Ιουλίου εκπνέει η παράταση που έχει δοθεί στο εβδομαδιαίο επίδομα ανεργίας ύψους 600 δολαρίων.
Παράταση
Το ζήτημα έχει κεντρική θέση στις σχετικές συζητήσεις, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί τάσσονται κατά της περαιτέρω παράτασης των επιδομάτων ενώ οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μείνουν χωρίς επίδομα ανεργίας τα εκατομμύρια των ανέργων που απολύθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Και την ίδια στιγμή εκατομμύρια άλλων Αμερικανών διατρέχουν άμεσα τον κίνδυνο να χάσουν κάθε προστασία καθώς στις πολιτείες τους έχει ήδη εκπνεύσει η παράταση των επιδομάτων ανεργίας.
Ετσι οι Ρεπουμπλικανοί ετοιμάζονται να παρουσιάσουν την πρότασή τους για ακόμη ένα, πιθανώς το τελευταίο, πακέτο στήριξης ύψους 1 τρισ. δολαρίων. Το θερμόμετρο ανεβαίνει, όμως, καθώς οι Δημοκρατικοί ζητούν να φτάσει στα 3 τρισ. δολάρια και υπόσχονται να δώσουν μάχες για να επιτύχουν ένα πακέτο αντίστοιχο εκείνου που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων στα μέσα Μαΐου ύστερα από διαπραγματεύσεις δύο εβδομάδων. Αλλά οι διαφωνίες δεν περιορίζονται στο ύψος της στήριξης.
Στις 12 εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από την ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε την προηγούμενη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, η πανδημία έχει επεκταθεί επιθετικά σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Τελευταίως, ορισμένες αμερικανι-
κές πολιτείες, μεταξύ των οποίων και η πλούσια Καλιφόρνια, αναγκάζονται να αναστείλουν εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα για να ανακόψουν το δεύτερο κύμα πανδημίας.
Ασυλία
Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν συμπεριλάβει στην πρότασή τους την πρόβλεψη μιας μορφής οικονομικής ασυλίας για ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκ νέου εν μέσω της πανδημίας. Η ασυλία θα λήγει μάλιστα το 2024 και βέβαια βρίσκει αντίθετους τους Δημοκρατικούς.
Οι Δημοκρατικοί αρνούνται να εξετάσουν οποιασδήποτε μορφής ασυλία για τις επιχειρήσεις, εάν αυτή δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή οι Δημοκρατικοί ζητούν να διατεθούν περισσότερα κεφάλαια για την παροχή βοήθειας σε τοπικό ή πολιτειακό επίπεδο, για να εξασφαλιστεί η επάρκεια τροφίμων, αλλά και για ακόμη έναν γύρο επιταγών προς κάθε αμερικανικό νοικοκυριό. Την κατάσταση περιπλέκει περαιτέρω η ανακοίνωση στην οποία προέβη την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος ότι θα ασκήσει πιέσεις για να συμπεριληφθεί στο πακέτο στήριξης και ένα 10% των κεφαλαίων που θα απαιτήσει να διατεθούν στα ιδιωτικά σχολεία. Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει να συμπεριληφθεί στο νέο πακέτο η μείωση του φόρου εργασίας, ένα μέτρο που προσπαθούσε να προωθήσει πολύ πριν από την πανδημία και το οποίο βρίσκει αντίθετα και τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου.
Διαμάχη
Οι αψιμαχίες ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή ενόψει της διαμάχης που άρχισε επισήμως χθες και αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες μέχρι τις θερινές διακοπές του Κογκρέσου. Δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να περιορίσουν δραματικά το ύψος του πακέτου, η Δημοκρατική πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόσι, έχει αντικρούσει τα επιχειρήματά τους περί μεγάλου κόστους τονίζοντας ότι «διακυβεύεται η επιβίωση της οικονομίας μας».
Εχει μάλιστα προειδοποιήσει πως, αν δεν επενδυθούν αυτά τα χρήματα τώρα, η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη αργότερα. «Πόσες φορές πρέπει να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση σε ό,τι αφορά την πανδημία;» αναρωτήθηκε σε συνέντευξή της η κ. Πελόσι. Παράλληλα πρόκειται να εξετασθεί κατά πόσον θα παραταθεί το πρόγραμμα χορήγησης φθηνών δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.
Σημειωτέον ότι υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων για τις ατασθαλίες που έγιναν στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, καθώς από αποκαλύψεις εφημερίδων όπως οι New York Times προέκυψε πως επωφελήθηκαν από αυτό και άντλησαν ιλιγγιώδη ποσά μεγάλες επιχειρήσεις που ανέφεραν και σημαντικά κέρδη. Τέλος, οι Δημοκρατικοί ζητούν μέτρα προστασίας των χαμηλών εισοδημάτων ώστε να αποτραπούν οι εξώσεις.