Ο απολογισμός των νεκρών στη Βραζιλία εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός πλησίασε τους 44.000 χθες Δευτέρα, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, καθώς η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στον λατινοαμερικάνικο γίγαντα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων συνεχίζεται, παρότι η χώρα υφίσταται το δεύτερο χειρότερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Οι αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν χθες ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψαν 627 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, αριθμό αρκετά μειωμένο από τον μέσο όρο των περίπου χιλίων την περασμένη εβδομάδα. Τα στοιχεία που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας τείνουν να είναι μειωμένα τα Σαββατοκύριακα.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως καταγράφηκαν περίπου 20.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το ίδιο διάστημα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 888.271.
Ενώ επισήμως ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας ανέρχεται σε 43.959, στην πραγματικότητα, τόσο ως προς τους νεκρούς όσο και ως προς τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί, τα δεδομένα της βραζιλιάνικης κυβέρνησης μάλλον είναι πολύ υποτιμημένα, τονίζουν ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας, που βασίζουν την εκτίμηση αυτή στο ότι δεν γίνεται επαρκής αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Παρότι η πανδημία μαίνεται, βραζιλιάνικες πολιτείες και πόλεις έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και περιορισμού της κίνησης τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της κόπωσης μερίδας του πληθυσμού και των επανειλημμένων απαιτήσεων του προέδρου της χώρας να ξαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα.
Ο αρχηγός του κράτους, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, υποβαθμίζει εξαρχής τη σοβαρότητα της πανδημίας· χαρακτηρίζει την COVID-19 «γριπούλα».
Χθες Δευτέρα ο Μάικ Ράιαν, ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις καταστάσεις κρίσης, τόνισε πως η κατάσταση στη Λατινική Αμερική είναι πολύ ανησυχητική.
Σημείωσε ότι η Βραζιλία δεν μπορεί να «αποσπαστεί» από την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, καθώς στην αμερικανική ήπειρο «υπάρχουν πολλές άλλες χώρες, όπως το Μεξικό, η Χιλή και άλλες, που καταγράφουν υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και συνεχίζουν να βλέπουν εξάπλωση της επιδημίας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters