Οι εργάτες επέστρεψαν σήμερα, Δευτέρα, στο απανθρακωμένο κέλυφος της οροφής του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων (Νότρ Νταμ) , για να αναλάβουν και πάλι το τιτάνιο έργο και ταυτόχρονα το τεράστιο καθήκον να ανοικοδομήσουν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας, καθώς το ξέσπασμα του κορωνοϊού ανάγκασε τα εργοτάξια να σταματήσουν για ενάμισι μήνα.
Μία μεγάλη πυρκαγιά στις 15 Απριλίου πέρυσι κατέστρεψε το ηλικίας 850 ετών κτήριο στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι φλόγες κατέκαψαν τον οβελίσκο και τη στέγη και σύμφωνα με τους αξιωματούχους θα αρκούσαν άλλα 30 λεπτά για να καταστραφεί ολοσχαιρώς ο ναός από την πύρινη λαίλαπα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει τον ναό μέσα σε πέντε χρόνια, όμως οι εργασίες έως σήμερα τελούνται με αργούς ρυθμούς. Οι καθυστερήσεις αυτές κυρίως οφείλονται στη μεγάλη ποσότητα από τοξικό μόλυβδο που εκλύθηκε από την πυρκαγιά, στην σφοδρή κακοκαιρία και ως επιστέγασμα όλων αυτών στην πανδημία της COVID-19, που εξανάγκασε στο κλείσιμο του εργοταξίου τον Μάρτιο.
Ο επίσκοπος Πατρίκ Σοβέ, εφημέριος του καθεδρικού ναού, δήλωσε πως οι εργασίες που ξεκίνησαν σήμερα αποσκοπούσαν στο να καταστήσουν το εργοτάξιο συμβατό στους κανόνες της κοινωνικής απόστασης, ακρογωνιαίο λίθο των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι ουσιαστικές εργασίες αποκατάστασης. Όπως τόνισε, θα τροποποιηθούν οι λουτήρες για τους εργαζόμενους και θα μετατραπούν τα αποδυτήρια έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος μετάδοσης του ιού.
«Είναι αλήθεια πως χάσαμε ενάμιση μήνα», τόνισε Σοβέ, μιλώντας στη Reuters Television. Τόνισε ωστόσο πως το έργο έχει μπει ήδη στην τροχιά του 5ετούς προγραμματισμού που προανήγγειλε ο Μακρόν.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της, ωστόσο θα έχει τη σημασία του ότι θα μπορέσουμε να ξαναμπούμε στον καθεδρικό ναό», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως το πρώτιστο καθήκον, μόλις ξεκινήσουν πλήρως οι εργασίες, θα είναι να αφαιρεθεί το περίπλοκο μεταλλικό ικρίωμα που έλιωσε στη φωτιά και έχει μπλεχθεί στην υπόλοιπη δομή του καθεδρικού ναού.
«Όταν θα έχει αφαιρεθεί αυτό, θα μπορούμε πλέον να πούμε πως η φάση του να καταστεί ασφαλής ο ναός θα έχει ολοκληρωθεί», συνόψισε ο Σοβέ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters