Σημαντικό ρόλο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις παίζουν και τα άρματα μάχης, τα οποία έχουν εξελιχθεί πολύ και πλέον κάθε άνθρωπος στο πλήρωμά τους έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
Τα άρματα μάχης έχουν εξελιχθεί κατά πολύ σε σχέση με τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ως εκ τούτου, τo ρωσικό τανκ T-35 απαιτούσε 11 ανθρώπους για να λειτουργήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το σοβιετικό T-34-85 μόλις πέντε.
Μόλις τρεις άνθρωποι αρκούν
Τα ρωσικά άρματα μάχης απαιτούν μόνο ένα πλήρωμα τριών ανθρώπων για τον χειρισμό τους, κάτι που συνέβη από τότε που τα Τ-62 και Τ-72 μπήκαν στον στρατό – οι ραδιοεπικοινωνίες μεταβιβάστηκαν στον κυβερνήτη, ενώ τα αυτόματα συστήματα φορτωτών αντικατέστησαν την ανθρώπινη λειτουργία.
Ο διοικητής
Για να καταλάβει κανείς πώς λειτουργεί ένα σύγχρονο άρμα μάχης, ο διοικητής του είναι και τα «μάτια» και το «μυαλό» του, καθώς η δουλειά του είναι να ερευνήσει το πεδίο της μάχης, να καθορίσει στόχους, να δώσει εντολές στους υφισταμένους του, αλλά και να διεκπεραιώσει εκείνες που λαμβάνει από τους προϊσταμένους του.
Ο πυροβολητής
Ο πυροβολητής, όπως υπονοεί και η ίδια η λέξη, είναι υπεύθυνος για να πυροδοτήσει τα όπλα του άρματος -κύριο κανόνι, πολυβόλο και κατευθυνόμενα βλήματα- στους στόχους της επιλογής του κυβερνήτη και να φορτώσει το όπλο του τανκ, εάν ο αυτόματος φορτωτής καταστεί ανενεργός για κάποιο λόγο.
Οι πυροβολητές τανκ απαιτούν ισχυρή όραση και γρήγορη αντίδραση για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, παρ’ όλο που οι προηγμένοι μετρητές λέιζερ και τα συστήματα στόχευσης κάνουν τη συγκεκριμένη εργασία πολύ πιο εύκολη από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες.
Ο οδηγός
Ο οδηγός είναι υπεύθυνος για τη μετακίνηση του άρματος μάχης και για τη συντήρηση του κινητήρα του, ώστε να εξασφαλίσει ότι το τεθωρακισμένο όχημα πηγαίνει εκεί που πρέπει, κατά προτίμηση χωρίς να χτυπηθεί από εχθρικά πυρά.
Εναπόκειται στον οδηγό να βεβαιωθεί ότι το άρμα μάχης διασχίζει το τραχύ έδαφος χωρίς να κολλήσει και τοποθετείται έτσι ώστε ο πυροβολητής να έχει χρόνο για να στοχεύσει, ανάλογα με το τι απαιτεί η εκάστοτε κατάσταση αλλά και ο κυβερνήτης.
Ένας για όλους και όλοι για έναν
Οι ρόλοι τους μπορεί να είναι διαφορετικοί, όλα τα άρματα μάχης πρέπει -επίσης- να είναι ικανά να βοηθούν το ένα το άλλο (π.χ. με επισκευές) ή ακόμη και να αντικαθιστούν το ένα το άλλο εάν κάποιο από αυτά βγει εκτός δράσης.
Ακόμα, αρχικά μόνο άνθρωποι με ύψος 1,75 μ. θα μπορούσαν να επανδρώσουν τανκ στον ρωσικό στρατό, μιας και ο περιορισμός επιβλήθηκε λόγω της στενότητας των εσωτερικών ορίων των αρμάτων μάχης, αν και αυτός προφανώς δεν ισχύει για τεθωρακισμένες μονάδες όπως το Τ-14 Armata, στο οποίο το πλήρωμα έχει μεγαλύτερο χώρο.
Με πληροφορίες από: Sputnik