Του Κώστα Αλατζά
Η ενεργοποίηση της ανοιχτής γραμμής μεταξύ του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), στη Λάρισα και της τουρκικής διοίκησης τακτικής αεροπορίας, στο Εσκί Σεχίρ για την αποφυγή σοβαρής εμπλοκής στον αέρα του Αιγαίου, η προσπάθεια επίλυσης πιθανών επεισοδίων στη μεθόριες περιοχές από τους τοπικούς διοικητές των μονάδων και η τήρηση του μορατόριουμ στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές και τις εθνικές επετείους είναι οι βασικοί άξονες του νέου γύρου των συζητήσεων, που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Πρόκειται για τη τρίτη επαφή που γίνεται σε στρατιωτικό επίπεδο στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της διαδικασίας των ΜΟΕ που αποφασίστηκε την περασμένη Άνοιξη από την Αθήνα και την Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και να δρομολογηθεί στη συνέχεια μια κοινή βάση για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών που επανέρχονται στην επιφάνεια με αφορμή το ενεργειακό πόκερ στη νοτιανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, είχαν πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο δύο γύροι συζητήσεων ανάμεσα στις στρατιωτικές επιτροπές των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών. Στη συνέχεια όμως οι επαφές πάγωσαν εξαιτίας της έντονης στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας σε Αιγαίο και νοτιανατολική Μεσόγειο.
Οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ αρχίζουν ξανά την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα ολοκληρωθούν στις 21 του μηνός. Όπως πληροφορείται το OnAlert, την ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελούν επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ καθώς και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Χαμηλές προσδοκίες από τα ΜΟΕ
Πάντως τόσο στο Πεντάγωνο όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόοδο των ΜΟΕ. Όπως επισημαίνουν στο OnAlert στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, η τακτική των αλλεπάλληλων υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά σε συνδυασμό με τις λεκτικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που εγείρουν θέματα πέραν του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας, υπονομεύουν τις προσπάθειες για εξομάλυνση των ελληνικών σχέσεων. «Όσο η Άγκυρα απλώνει το τραχανά προσθέτοντας ανύπαρκτα ζητήματα, εμφανίζοντάς τα ως διαφορές είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στις δυο πλευρές», σημειώνει χαρακτηριστικά πηγή του υπουργείου Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι μόνο τις πρώτες 45 ημέρες του 2020 ο αριθμός των υπερπτήσεων έφτασε τις 92, όταν πέρυσι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς είχαν σημειωθεί 127 υπερπτήσεις.
Η ελληνική πλευρά πάντως, όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ είναι υπέρ της διαδικασίας των ΜΟΕ και της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο.