Αρκετά απομακρυσμένο έως εξωπραγματικό είναι το σενάριο που θέλει την Τουρκία να προχωρεί σε ερευνητική γεώτρηση, με το γεωτρύπανο Yavuz εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κι αυτό, όχι διότι δεν θα τολμήσει να το κάνει, όπως το έκανε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν ένα άλμα στο κενό, που θα επιβάρυνε χωρίς ουσιαστικό λόγο τα ήδη επιβαρυμένα έξοδα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων.
Το προσωπικό του γεωτρύπανου Yavuz αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ αθόρυβα -όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Reporter της Κύπρου- αφού αμφότερες οι γεωτρήσεις που αποπειράθηκε να διεξαγάγει πέριξ της Κύπρου απέτυχαν παταγωδώς, αφενός μη μπορώντας να φτάσει στο βάθος που προγραμμάτιζε και αφετέρου μη καταφέρνοντας να εντοπίσει ποσότητες φυσικού αερίου.
Αν σκεφθεί κανείς τις ημέρες και τις ώρες, που από το 2012 το Barbaros πέρασε στην κυπριακή ΑΟΖ διεξάγοντας παράνομες έρευνες, που επί της ουσίας θα υποδείκνυαν τα σημεία στα οποία θα έπρεπε να προχωρήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις και με δεδομένο πως ελάχιστες ώρες ερεύνησε την ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως, οποιαδήποτε προσπάθεια διεξαγωγής γεώτρησης πλησίον του Καστελόριζου ή της Κρήτης θα ήταν άδικος κόπος.
Οι πιθανότητες να εντοπιστούν κοιτάσματα, χωρίς να προηγηθούν οι απαραίτητες δισδιάστατες και τρισδιάστατες μελέτες είναι μηδαμινές και μια τέτοια κίνηση, θα είχε ως μοναδικό σκοπό να τεντώσει ακόμα περισσότερο το σχοινί και θα ερμηνευόταν ως η ύστατη προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα και γκριζαρίσματα στην ανατολική Μεσόγειο.
Από τη στιγμή μάλιστα, που υπάρχει το προηγούμενο των αποτυχιών στην κυπριακή ΑΟΖ, με τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις σε ξένες εταιρίες που συνεργάζονται με την TPAO, να πιάνουν τόπο. Ακόμα και ευρωπαϊκές εταιρείες που βρίσκονται κοντά στην πτώχευση, αρνούνται να συνεργαστούν, με αποτέλεσμα τα δύο γεωτρύπανα, Fatih και Yavuz, να μην έχουν την κατάλληλη υποστήριξη στις γεωτρήσεις.
Σημειώνεται ότι το Yavuz ήταν προγραμματισμένο, σύμφωνα με την παράνομη Navtex που είχε εκδοθεί από τον σταθμό της Αττάλειας, να παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα εντός του οικοπέδου επτά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, αυτό αποχώρησε πολύ νωρίτερα, χωρίς να ανακοινωθεί από την Τουρκία το αποτέλεσμα των ερευνών του, όπως έγινε άλλωστε και με τις προηγούμενες γεωτρήσεις.
Κι ενώ αρχικά ο Φατίχ Ντονμέζ, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, μας ενημέρωνε καθημερινά για την πρόοδο των γεωτρήσεων και το βάθος που έφτασαν τα γεωτρύπανα, ξαφνικά επικράτησε σιγή ασυρμάτου.
Την ίδια ώρα το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο το Fatih, συνεχίζει να βρίσκεται αγκυροβολημένο νότια της χερσονήσου της Καρπασίας και σύμφωνα με τις Navtex θα παραμείνει μέχρι τον Μάρτιο.
Τα δύο γεωτρύπανα προχώρησαν σε συνολικά πέντε απόπειρες γεωτρήσεων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς αποτέλεσμα και ενδεχομένως ήδη στην Άγκυρα να αναπροσαρμόζουν την πολιτική τους, αφού το κόστος διατήρησης των ερευνητικών γεωτρύπανων στη θάλασσα ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ καθημερινά.
Πάντως, το ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει να κάνει αυτό για το οποίο τάχθηκε από την πρώτη ημέρα που μισθώθηκε από την ΤΡΑΟ: Να σεργιανίζει ανενόχλητο εντός της ΑΟΖ για έρευνες, οι οποίες πάντως εκ του αποτελέσματος δεν αποδείχθηκε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Τις τελευταίες ημέρες, το Barbaros πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχή ανοιχτά του ακρωτηρίου του Κάβο Γκρέκο.
Το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας εδώ και ημέρες. Δεν αποκλείεται πάντως, το ενδεχόμενο εάν η Άγκυρα θέλει να τεντώσει το σχοινί, να το στείλει για έρευνες πέριξ του Καστελόριζου και της Κρήτης.
Πηγή: Reporter.com.cy