Ως απάντηση στο πρόσφατο χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη θεωρεί το αμερικανικό χτύπημα στην ιρακινή πρωτεύουσα που προκάλεσε τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, ο ομότιμος καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αλέξανδρος Κούτσης, μιλώντας στο ΟnAlert και τον Κώστα Αλατζά.
Ο καθηγητής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Trump να «αναζητά» αντίποινα από τη Τεχεράνη προκειμένου να ανταπαντήσει στρατιωτικά δυναμικά πιέζοντας το Ιράν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το εμπάργκο των πυρηνικών όπλων, αφού όπως όλα δείχνουν η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ιράν δεν προχωράει. . «Τα αντίποινα από πλευράς του Ιραν για λόγους κύρους αλλά και γιατί σε δύο μήνες γίνονται εκλογές στη χώρα θεωρούνται βέβαια», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κούτσης. Ωστόσο, όπως σημειώνει, μία πιθανή επίθεση στο Ιράν απαιτεί απόφαση του Κογκρέσου, κάτι που δεν θεωρείται σίγουρο.
Ο καθηγητής θεωρεί ότι η απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων στις ΗΠΑ καθώς είναι αρκετοί εκείνοι στο Υπουργείο Άμυνας και στο State Department που θεωρούν ότι δε συμφέρει τις ΗΠΑ να ανοίξουν ένα μέτωπο με το Ιράν.
Όπως εξηγεί ο κ. Κούτσης, ο Σουλεϊμανί αποτελούσε διαχρονικό στόχο των ΗΠΑ καθώς θεωρείτο βασικός υποκινητής ένοπλων σιιτικών οργανώσεων που αντιδρούν στην αμερικανική παρουσία στη Μέση Ανατολή. Και στο παρελθόν είχαν γίνει απόπειρες δολοφονίας του εναντίον του, χωρίς αποτέλεσμα. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών, ο Σουλεϊμανί ήταν για τις ΗΠΑ κυρίαρχος παράγοντας της ιρανικής επιρροής στο Ιράκ σε θρησκευτικό και πολίτικο επίπεδο.
Ακούστε τη συνέντευξη: