O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την επίθεση της Άγκυρας στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), λέγοντας ότι ο Γάλλος ηγέτης είναι σπόνσορας της τρομοκρατίας.
«Αυτός είναι ήδη ο σπόνσορας της τρομοκρατικής οργάνωσης και τους φιλοξενεί αυτούς σε σταθερή βάση στο Ελιζέ. Αν λέει ότι ο σύμμαχός του είναι η τρομοκρατική οργάνωση… τότε δεν υπάρχει πράγματι τίποτε περισσότεροι να πω», είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.
Η Άγκυρα θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση και στις 9 Οκτωβρίου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της στη βορειανατολική Συρία.
Τον περασμένο μήνα, ο Μακρόν συνάντησε την Τζιχάν ‘Αχμεντ, την εκπρόσωπο των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), των οποίων η YPG αποτελεί μεγάλο τμήμα, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τους Κούρδους στη μάχη τους κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει αλληλεγγύη από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ την ίδια ώρα που εξαπολύει επίθεση στη Συρία ως ένα «τετελεσμένο γεγονός».
Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να είναι ο ηγέτης της Ευρώπης όταν αμφιταλαντεύεται με αυτόν τον τρόπο. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, υπάρχει ένα κενό στην Ευρώπη, και (ο Μακρόν) προσπαθεί να είναι ο ηγέτης της, αλλά η ηγεσία έρχεται απολύτως φυσιολογικά».
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, αλλά τα σημερινά σχόλια του Μακρόν και του Τσαβούσογλου υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες εντάσεις ενόψει της συνόδου κορυφής την προσεχή εβδομάδα στο Λονδίνο για την 70ή επέτειο του ΝΑΤΟ.
Το Reuters μετέδωσε σήμερα ότι η Τουρκία αρνείται να στηρίξει ένα αμυντικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μέχρι να αποσπάσει περισσότερη πολιτική στήριξη στη μάχη της κατά της YPG. Xθες Τετάρτη, τουρκική πηγή είπε ότι το αδιέξοδο προέκυψε από την ενέργεια των ΗΠΑ να αποσύρουν την στήριξή τους σε ένα ξεχωριστό τουρκικό αμυντικό πρόγραμμα.
Όταν ρωτήθηκε για το αδιέξοδο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ενεργεί κατά τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες όλων των συμμάχων του, αλλά πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ήθελε να βρει μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το αδιέξοδο στο αμυντικό σχέδιο.
«Δεν είμαστε κατά του σχεδίου του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής. Ωστόσο, ό,τι ζητείται για τις χώρες της Βαλτικής θα πρέπει επίσης να γίνεται για εμάς. Και εμείς είμαστε σύμμαχοι», είπε ο Τσαβούσογλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ