Οι βετεράνοι αεροπόροι της 335 μοίρας δίωξης, 336 μοίρας δίωξης και 13ης μοίρας ελαφρού βομβαρδισμού της Πολεμικής Αεροπορίας, οι λεγόμενες «Μοίρες της Ερήμου» τιμήθηκαν χθες για την προσφορά τους, από τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χριστοδούλου.
Οι «Μοίρες της Ερήμου» είχαν λάβει μέρος στις συμμαχικές επιχειρήσεις σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και Αιγαίο, στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μέγαρο Μουσικής. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, και ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, απένειμαν τιμητικές πλακέτες στους:
* Γεώργιο Πλειώνη αντιπτέραρχο ιπτάμενο της 335 και 336 μοίρας
* Κωνσταντίνο Χατζηλάκο, αντιπτέραρχο ιπτάμενο της 336 μοίρας
* Ευστράτιο Αθανασόπουλο αντιπτέραρχο ιπτάμενο της 335 μοίρας (τη διάκριση παρέλαβε ο γιος του Γεώργιος)
* Παναγιώτη Καραγιάννη υποπτέραρχο ιπτάμενο της 13ης μοίρας ελαφρού βομβαρδισμού, Βύρωνα Ζαχαρίδη, ταξίαρχο ιπτάμενο της 336 μοίρας (τη διάκριση παρέλαβε η σύζυγος του Ελπίδα) και
* Γεώργιο Γαλανό σμήναρχο μηχανικό της 335 μοίρας.
Ρίγη συγκίνησης
Σημειώνεται ότι κατά τη λήψη της αναμνηστικής φωτογραφίας, όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα σηκώθηκαν όρθιοι ξεσπώντας σε δυνατά χειροκροτήματα, που σταμάτησαν με την αποχώρηση των ηρώων αεροπόρων.
Στη συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός ΓΕΑ, απένειμαν τιμητικές πλακέτες στο νυν διοικητή της 336 μοίρας και τον νυν αξιωματικό επιχειρήσεων της 335 μοίρας.
Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές αξιόπιστες και ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Εξήρε δε το σημαντικό ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος τους.
Απευθυνόμενος προς τους τιμώμενους βετεράνους αεροπόρους, ο υπουργός σχολίασε ότι με τον ηρωισμό τους κατέδειξαν ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται.
Τι δήλωσε ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος
Ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι από τα τέλη του μήνα έως το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή τα νομοσχέδια για την αναβάθμιση των F-16 και τον εκσυγχρονισμό και υποστήριξη των Mirage-2000 και για την ΕΑΒ. «Να είστε και είστε οι άγγελοι της προστασίας της Ελλάδας» ανέφερε καταλήγοντας, απευθυνόμενος προς τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός ΓΕΑ αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας, την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Η αεροπορική ισχύς λειτουργεί ανασταλτικά για τον αντίπαλο σε μία ενδεχόμενη κρίση, ανέφερε σχετικά. Ο Αρχηγός ΓΕΑ εξήρε τις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού του Όπλου για την επιτυχία της αποστολής, επ’ ωφελεία του λαού.
Την εκδήλωση πλαισίωσε η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας που καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.
Οι Μοίρες της Ερήμου
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής η Ελληνική Αεροπορία ανασυγκροτήθηκε στη Μέση Ανατολή με 5 αεροσκάφη «Avro Anson», τα οποία είχαν διαφύγει εκεί μετά την κατάρρευση του μετώπου. Με τη συμβολή της Βρετανικής Αεροπορίας δημιουργήθηκαν δύο ελληνικές Μοίρες Διώξεως με αεροσκάφη αρχικά «Hurricane» και αργότερα «Spitfire», και μια μοίρα ελαφρού βομβαρδισμού με αεροσκάφη «Baltimore».
Η δραστηριότητα των ελληνικών μοιρών περιελάμβανε συνοδείες νηοπομπών, ανθυποβρυχιακές έρευνες, επιθετικές περιπολίες, αναγνωρίσεις, επιθέσεις και αναχαιτίσεις των δυνάμεων του Άξονα. Το καλοκαίρι του 1943 οι ελληνικές Μοίρες Διώξεως πήραν μέρος στις μεγάλες επιδρομές που σχεδίαζαν οι Σύμμαχοι για την προσβολή γερμανικών στρατιωτικών στόχων στην Κρήτη.
«Από τους αρχικούς 22 χειριστές που επάνδρωσαν την 336 Μοίρα Διώξεως, τον Φεβρουάριο του 1943, επέστρεψαν τον Νοέμβριο του 1944 μόνον επτά. Από τους 40 συμμαθητές της 10ης Σειράς της Σχολής Ικάρων του 1940, επέστρεψαν οι μισοί. Ανάλογες ήταν και οι απώλειες στην 335η και την 13η Μοίρα ελαφρού βομβαρδισμού», τόνισε σε γραπτό μήνυμά του, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Χατζηλάκος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ