Το μαχητικό πέμπτης γενιάς Su-57, το πρώτο του είδους του, αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και έναν συνεχή «εφιάλτη» για το ΝΑΤΟ.
Ένα τέτοιο μαχητικό φυσικά χρειάζεται και το αντίστοιχο όνομα, ή καλύτερα παρατσούκλι, κάτι που να προσδιορίζει τη φύση και τις δυνατότητες του. Έτσι το ΝΑΤΟ αποφάσισε να εγκαταλείψει τον όρο Frazor, που είχε δοθεί αρχικά στο μαχητικό και από εδώ και στο εξής για τη συμμαχία, το Su-57, λαμβάνει το προσωνύμιο «Felon», που σημαίνει εγκληματίας.
Από την αρχή ήταν γνωστό ότι το όνομα Frazor χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινό όνομα εργασίας για το πρόγραμμα ανάπτυξης PAK-FA και T-50, όχι όμως και για το αεροσκάφος παραγωγής Su-57.
SU-57 vs F-35 δύο κόσμοι «συγκρούονται»
Η ανάπτυξή του ρωσικού μαχητικού πήρε αρκετά χρόνια, λόγω προφανώς οικονομικών προβλημάτων αλλά και τεχνικών, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια επιτάχυνση των διαδικασιών μετά από «υψηλές παρεμβάσεις», αφού πρόκειται εκτός των άλλων και για ένα πρόγραμμα διαφήμισης τεχνολογίας για μια χώρα, που πολλά από τα έσοδά της, προέρχονται από την πώληση όπλων.
Έχοντας το πλεονέκτημα του «δεύτερου», καθώς οι Αμερικανοί είχαν ήδη τέτοια αεροσκάφη στον αέρα, οι Ρώσοι μάλλον, πέτυχαν να κατασκευάσουν ένα αεροσκάφος ανώτερο των αμερικανικών, αφού είχαν αρκετό καιρό στην διάθεσή τους να αναλύσουν τα αμερικανικά σχέδια και να εντοπίσουν τυχούσες αδυναμίες. Βέβαια έχοντας ως δεδομένο ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες του αεροσκάφους F-22 είναι διαβαθμισμένα, η συγκριτική αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος αποτελεί θέμα συζήτησης.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, έχουν κατασκευαστεί τουλάχιστον τρία πρωτότυπα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για πτητικές δοκιμές, επέκταση του φακέλου πτήσης και δοκιμές εδάφους. Αν και επισήμως αναφέρεται ότι το αεροσκάφος θα μπει σε υπηρεσία το 2015 με την Ρωσική πολεμική αεροπορία, η πραγματική ημερομηνία εισόδου αναμένεται να είναι πολύ αργότερα, με δεδομένα και τα αντίστοιχα προγράμματα ανάπτυξης αμερικανικών αεροσκαφών όπως το F-22 και F-35.
Ουσιαστικά το αεροσκάφος βρίσκεται σε φάση αναπτυξιακού πρωτοτύπου/ αεροσκάφους προπαραγωγής, έχοντας πολύ δουλειά να γίνει σε ότι αφορά την βελτιστοποίηση του εξωτερικού σχήματος/επικαλύψεων (βελτιστοποίηση χαρακτηριστικών χαμηλής παρατηρησιμότητας), την ολοκλήρωση και των ηλεκτρονικών συστημάτων για τα αεροσκάφη παραγωγής και την ολοκλήρωση και ανάπτυξη της νέας γενιάς όπλων για το αεροσκάφος.
Το γεγονός αυτό δεν ακυρώνει την τεράστια προσπάθεια των Ρώσων σχεδιαστών, καθώς το παρόν πρότυπο αποτελεί σημαντικό βήμα εξέλιξης σε σχέση με την υπάρχουσα γενεά ρωσικών αεροσκαφών Su-27/30/33/35, καθώς συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των αεροσκαφών πέμπτης γενεάς (χαμηλή παρατηρησιμότητα/υπερευελιξία, ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά συστήματα υψηλής αντίληψης κατάστασης του χώρου (situation awareness).