Κλιμακώνεται η «σύγκρουση» ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και τα ζητήματα ασφαλείας που έχει το με τους αυτονομιστές στη νότια Υεμένη, χαρακτηρίζοντας τους ως «απειλή».
Το σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας απαίτησε χθες Πέμπτη οι αυτονομιστές της νότιας Υεμένης να παραδώσουν τον έλεγχο στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, επαναλαμβάνοντας ότι την υποστηρίζει, ενώ έκανε λόγο για «απειλή» για την «ασφάλειά της» που θα «αντιμετωπιστεί αποφασιστικά», με μια ανακοίνωση που αποκάλυψε ότι το χάσμα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πυλώνα της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ που επενέβη στον πόλεμο στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, βαθαίνει.
Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, το βασίλειο επιμένει πως δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί καμία «νέα πραγματικότητα» που θα επιβληθεί διά της βίας και ότι θα «αντιμετωπίσει» την απειλή της «αποσταθεροποίησης» της Υεμένης, που θεωρεί «απειλή για την ασφάλειά του», με «αποφασιστικό τρόπο». Καλεί ακόμη τα μέρη να αρχίσουν διάλογο στη σαουδαραβική πόλη Τζέντα.
«Το βασίλειο επαναλαμβάνει προηγούμενες δηλώσεις του που έγιναν από την αρχή της κρίσης στη νότια Υεμένη»: στέκεται «στην ανάγκη να παραδοθούν οι στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στον έλεγχο της νόμιμης κυβέρνησης» και «στην ανάγκη να αρχίσει γρήγορα διάλογος» στην Τζέντα, αναφέρει το κείμενο.
Μέτωπο «ευκαιρίας» για τους Χούτι
Ακόμη, εναντιώνεται στο να ανοίξουν νέα μέτωπα στον πόλεμο στην Υεμένη, κρίνοντας πως αυτή η εξέλιξη θα ωφελούσε μόνο τους σιίτες αντάρτες του κινήματος των Χούθι και «τρομοκρατικές οργανώσεις». Στηλίτευσε την «απουσία απάντησης» στην έκκλησή του για «διάλογο».
Τον Αύγουστο άνοιξε νέο κεφάλαιο του πολέμου στην Υεμένη στην Άντεν, τη «μεταβατική πρωτεύουσα» και έδρα της κυβέρνηση της χώρας στον νότο, όταν οι αυτονομιστές του Μεταβατικού Συμβουλίου του Νότου (ΜΣΝ), που υποστηρίζονται από τα ΗΑΕ, ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση Χάντι και υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία.
Η συμμαχία σουνιτικών κυρίως αραβικών κρατών υπό το Ριάντ επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 για να βοηθήσει τις δυνάμεις του Χάντι, που υποχωρούσαν άτακτα, να αντιμετωπίσουν τους Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, καθώς οι σιίτες αντάρτες είχαν ήδη καταλάβει στα τέλη του 2014 την πρωτεύουσα Σαναά και συνέχιζαν την προέλασή τους προς τον νότο.
Χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο
Ο πόλεμος που μαίνεται έκτοτε έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ειδικοί του Οργανισμού έκαναν λόγο την Τρίτη για σωρεία «εγκλημάτων πολέμου» από διάφορα εμπλεκόμενα μέρη στη σύρραξη.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς είπε χθες ότι υποστηρίζει τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αυτονομιστές στην Τζέντα.
Το ΜΣΝ εμφανίστηκε να συμφωνεί να συμμετάσχει, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε χθες να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση εάν οι αυτονομιστές, τους οποίους χαρακτήρισε «πιόνια» των ΗΑΕ, δεν της παραδώσουν τις εγκαταστάσεις και τα εδάφη που της έχουν αποσπάσει και αξίωσε άμεσες συνομιλίες με το Αμπού Ντάμπι.
Χθες Πέμπτη στην Άντεν, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται πλέον στα χέρια των δυνάμεων του ΜΣΝ, χιλιάδες κάτοικοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους αυτονομιστές. Πολλοί κράταγαν στα χέρια σημαίες της άλλοτε σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Νότιας Υεμένης (1970-1990).
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters