Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων COBRA της κυβέρνησής της σήμερα Δευτέρα για να εξεταστούν τα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει το Λονδίνο.
Ήρθε η στιγμή της αντίδρασης μετά την στην κατάσχεση δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία στον Κόλπο από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, προφανώς σε αντίποινα για την κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δύο εβδομάδες νωρίτερα.
Η πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερωθεί από τους υπουργούς της και άλλους αξιωματούχους για τις τελευταίες εξελίξεις και θα συζητηθεί το ζήτημα της «προάσπισης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή», μετέδωσε χθες Κυριακή το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα, εν μέσω δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ ότι μελετάται από το Λονδίνο το ενδεχόμενο να δεσμεύσει πόρους της Τεχεράνης. Αναμένεται να αποκαλύψει στους βρετανούς κοινοβουλευτικούς ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν από την κυβέρνηση της Μέι.
Οι επαφές του βρετανού Υπουργού Εξωτερικών
Ο Χαντ συνομίλησε χθες Κυριακή με τον Γάλλο και με τον Γερμανό ομόλογό του, αντίστοιχα τον Ζαν-Ιβ Λεντριάν και τον Χάικο Μάας, ενημέρωσε πριν από λίγο το Φόρεϊν Όφις. Ο Χαντ συζήτησε μαζί τους για την «παράνομη κατάσχεση» του πλοίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό ΥΠΕΞ· οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν ότι «η ασφάλεια της διέλευσης των πλοίων από το Στενό του Χορμούζ είναι απόλυτη προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές χώρες», αλλά ταυτόχρονα πρέπει «να αποφευχθεί κάθε πιθανή κλιμάκωση» στην περιοχή.
Η συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων υπό τη Μέι — η οποία αναμένεται να εγκαταλείψει τη Ντάουνινγκ Στριτ Τετάρτη — προγραμματίστηκε να αρχίσει στις 12:30 [ώρα Ελλάδας].
Το δεξαμενόπλοιο Stena Impero, που ανήκει σε σουηδική εφοπλιστική εταιρεία και πλέει υπό σημαία Ηνωμένου Βασιλείου, συνελήφθη την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, η εξέλιξη οφειλόταν στο ότι το σκάφος αυτό «παραβίασε» τους «κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας».
Η κυβέρνηση του ΗΒ απαίτησε από το Ιράν να απελευθερώσει το πλοίο, τη σύλληψη του οποίου χαρακτήρισε «απαράδεκτη».
Ερωτηθείς από το BBC για το ενδεχόμενο το Λονδίνο να αποφασίσει να παγώσει ιρανικά περιουσιακά στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ απάντησε:
«Έχουμε ήδη [θέσει σε εφαρμογή] μια μεγάλη βεντάλια κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ιδιαίτερα χρηματοοικονομικές κυρώσεις, και δεν είναι άρα σαφές αν υπάρχουν άλλα άμεσα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά μελετάμε ασφαλώς όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters