Η οικονομία της Κίνας άρχισε να δείχνει τα πρώτα σημάδια αδυναμίας εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που έχει με τις ΗΠΑ. Οι Κινεζική κυβέρνηση αποδίδει την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και το κλίμα που υπάρχει διεθνώς.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι γνωστές, οι απειλές εκατέρωθεν και το κλίμα έντασης που επικρατεί οδηγούν την οικονομία της Κίνας σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων δεκαετιών, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη έχει αρχίσει να νοιώθει τις συνέπειες του «εμπορικού πολέμου» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του economistas.gr, το ΑΕΠ της Κίνας ενισχύθηκε κατά 6,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από το 1992 και με πτώση από το πρώτο τρίμηνο του 2019, που η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 6,4%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τονίζεται ότι η Κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπη με «πτωτικές πιέσεις» και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Οι Κινεζική κυβέρνηση αποδίδει την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και το κλίμα που υπάρχει διεθνώς, ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον γίνεται πλέον αισθητός στην Κίνα, ενώ οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν ουσιαστικά βαλτώσει. Οι δύο πλευρές βρίσκονται εδώ και μήνες σε μία προσωρινή ανακωχή και σκοπεύουν να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
Τι εκτιμούν οι ειδικοί
Αναλυτές τονίζουν ότι υπάρχουν ερωτήματα για το κατά πόσο οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία ώστε να αρθούν οι δασμοί που άρχισαν να επιβάλλονται και από τις δύο πλευρές πριν από 12 μήνες. Παρότι, ο Τραμπ ήταν αυτός που ξεκίνησε τον «εμπορικό πόλεμο», το βέβαιο είναι ότι μετά τα πρόσφατα στοιχεία από την Κινεζική οικονομία, το Πεκίνο θα πιεστεί για να καταλήξει σε κάποια συμφωνία.
Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν είναι οι δασμοί αυτοί καθαυτοί που προκαλούν την επιβράδυνση της Κινεζικής ανάπτυξης, αλλά το γενικό κλίμα που δημιουργείται στο πλαίσιο ενός «εμπορικού πολέμου» που δε δείχνει να τελειώνει. «Οι επιχειρηματίες είναι επιφυλακτικοί, καθώς βλέπουν ότι η ένταση ΗΠΑ – Κίνας δεν αποκλιμακώνεται», τονίζουν.
Ταυτόχρονα, το Πεκίνο ανακοίνωσε μείωση και των εισαγωγών, αλλά και των εξαγωγών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, δείχνοντας ότι η οικονομία υποφέρει ήδη και από τη μειωμένη εσωτερική ζήτηση.
Ο εμπορικός πόλεμος, αλλά και η επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας, όμως, πλήττει κάποιες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου. Οι πωλήσεις της Apple στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν, υποχώρησαν κατά 21,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην Κίνα η Apple κάνει το 18% του συνολικού της τζίρου παγκοσμίως.
Πηγή: Economy Today