Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δήλωσε σήμερα ενώπιον του ΟΗΕ πως «οι κύριοι θεσμοί και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα έχουν διαβρωθεί».
«Η άσκηση της ελευθερίας της γνώμης, της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι και του δικαιώματος συμμετοχής στη δημόσια ζωή, περιλαμβάνει έναν κίνδυνο αντιποίνων και καταπίεσης». Αυτό δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ ενώπιον του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Μπατσελέτ παρουσίασε την έκθεσή της για τη Βενεζουέλα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
«Η έκθεσή μας κάνει λόγο για επιθέσεις εναντίον αντιπολιτευομένων, πραγματικών ή υποτιθέμενων, και υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αυτές κυμαίνονται από απειλές και εκστρατείες δυσφήμησης μέχρι αυθαίρετη κράτηση, βασανιστήρια και κακομεταχειρίσεις, σεξουαλική βία, φόνους και αναγκαστικές εξαφανίσεις», πρόσθεσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Η Μπατσελέτ υπογράμμισε πως «υπερβολική και φονική βία χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα εναντίον των διαδηλωτών».
Η Υπάτη Αρμοστής έκανε επίσης λόγο «για υπερβολική προσφυγή στη βία στο πλαίσιο επιχειρήσεων ασφαλείας που διεξάγονται από τις Ειδικές Δυνάμεις Δράσης (σ.σ.: FAES) με πολλαπλούς φόνους, κυρίως νεαρών ανδρών».
«Πολλοί απ’ αυτούς μπορεί να αποτελούν εξωδικαστικές εκτελέσεις», διαβεβαίωσε.
Στην έκθεσή της, η Μπατσελέτ καλεί τη Βενεζουέλα να «διαλύσει τις FAES», ένα επίλεκτο σώμα της εθνικής αστυνομίας που δημιουργήθηκε το 2017, και να «εγκαθιδρύσει έναν αμερόληπτο και ανεξάρτητο εθνικό μηχανισμό, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, για να ερευνά σχετικά με τις εξωδικαστικές εκτελέσεις που πραγματοποιούνται στη διάρκεια των επιχειρήσεων ασφαλείας».
Στην έκθεση αναφέρεται πως, το 2018, στη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων ασφαλείας, 5.287 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια που αφορούσαν «αντίσταση κατά της αρχής», σύμφωνα με την κυβέρνηση. Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 19 Μαΐου σκοτώθηκαν άλλοι 1.569 άνθρωποι, πάντα σύμφωνα με το Καράκας.
Η Βενεζουέλα διέρχεται εδώ και μήνες βαθιά πολιτική κρίση, με τη μάχη ανάμεσα στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος και αναγνωρίσθηκε ως τέτοιος από περίπου 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ.