Η κρίση στη Βενεζουέλα συνεχίζεται καθώς μια σειρά από χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν ως προσωρινό Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γουαϊδό. Ο στρατός παραμένει, προς το παρόν, πιστός στον Νικόλα Μαδούρο, όμως οι ρωγμές στο καθεστώς πολλαπλασιάζονται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να απαγορεύσουν την προμήθεια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, κάτι που μπορεί να ωφελήσει την ελληνική ναυτιλία, μιας και θα κληθεί να μεταφέρει την πλεονάζουσα προσφορά στην Ινδία και την Κίνα, που είναι πολύ πιο μακριά από τα αμερικανικά διυλιστήρια στη βόρεια ακτή του Κόλπου του Μεξικού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά άμεσα ελεύθερες και ανόθευτες εκλογές ενώ η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει με αμηχανία τις εξελίξεις. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Σύριζα στην Ελλάδα και οι Ποδέμος στην Ισπανία υπήρξαν οι πιο ένθερμοι οπαδοί της αριστερής δικτατορίας του Μαδούρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Γουαϊδό ως Πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Την περασμένη Τρίτη, η Τερέζα Μέι πέτυχε μια προσωρινή νίκη στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο την εξουσιοδότησε να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βρυξέλλες έχουν αρνηθεί την επαναδιαπραγμάτευση αν και κάποιοι, κυρίως στη Γερμανία, φαίνεται πως έχουν αρχίσει να φοβούνται τις συνέπειες ενός άτακτου Brexit και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η αμερικανική δικαιοσύνη απήγγειλε βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei για βιομηχανική κατασκοπεία και παραβίαση του εμπάργκο εναντίον του Ιράν. Η Κινέζα οικονομική διευθύντρια της εταιρίας κρατείται στο Βανκούβερ του Καναδά και απειλείται με έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα θεωρεί άδικη την επίθεση στην Huawei που προσθέτει έναν ακόμα πονοκέφαλο στον εμπορικό ανταγωνισμό Ηνωμένων Πολιτείων και Κίνας, ο οποίος αν δεν ελεγχθεί θα οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.