Στις 11 και 12 Ιουλίου πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ. Για την Ελλάδα η σύνοδος αποτελεί ένα ορόσημο, καθώς, κατά τη διάρκειά της, αναμένεται να προσκληθεί η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στον οργανισμό, επιλύοντας μια δεκαετή εκκρεμότητα από την περίφημη σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008. Ωστόσο, στους διαδρόμους του αρχηγείου του οργανισμού στις Βρυξέλλες πολλοί είναι αυτοί που ψιθυρίζουν ότι η σύνοδος κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο φιάσκο και πως καλύτερα θα ήταν να μην πραγματοποιηθεί.
Ο μεγάλος κίνδυνος για τη σύνοδο είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόσφατη εμπειρία από τη συνάντηση των G-7 στον Καναδά ήταν επώδυνη, τόσο για τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ όσο και για τον Καναδό οικοδεσπότη. Ο Τραμπ αρέσκεται να επιτίθεται, ακόμα και να εξευτελίζει, τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, την ίδια ώρα που επαινεί και δείχνει να φλερτάρει διπλωματικά με τους ανταγωνιστές τους. Ενώ κατηγορούσε τον Τζάστιν Τρυντώ εξέφραζε τον θαυμασμό του για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος, αν μη τι άλλο, δολοφόνησε τον αδελφό του και εκτέλεσε τον θείο του, ενώ η χώρα του, η Βόρεια Κορέα, είναι τελευταία στην παγκόσμια κατάσταση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τώρα ετοιμάζει ένα ακόμα χουνέρι στους Ευρωπαίους: μια συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει τον θαυμασμό του στο παρελθόν, την επαύριον της συνόδου. Υπάρχει, λοιπόν, στις Βρυξέλλες ο κίνδυνος ο Τραμπ να προχωρήσει σε μια από τις συνήθεις επιθέσεις του στους Ευρωπαίους και, ιδίως, στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για το γεγονός ότι δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνά τους και ότι βασίζονται στις αμυντικές προσπάθειες των Αμερικανών, τους οποίους εκμεταλλεύονται.
Άλλωστε, η Γερμανία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα παγκοσμίως, το οποίο ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια και αγγίζει το δυσθεώρητο 10% του ΑΕΠ της. Στο μυαλό του Τραμπ, ένα τέτοιο πλεόνασμα δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως, για παράδειγμα, το σκάνδαλο της VW. Ο Τραμπ θέλει να πλήξει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, προς όφελος της αμερικανικής, που έχει την έδρα της σε κρίσιμες πολιτείες όπως το Μίσιγκαν και το Οχάιο, οι οποίες του έδωσαν τη νίκη στις εκλογές του 2016.
Κατά συνέπεια, ένα αντι-ευρωπαϊκό σόου Τραμπ στις Βρυξέλλες σε συνδυασμό με ένα σφιχτό δημόσιο εναγκαλισμό με τον Πούτιν έχει πολλές πιθανότητες. Η ένταση στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις είναι τέτοια που αρκετοί πιστεύουν ότι ένας δημόσιος διαξιφισμός, με τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας στραμμένα στους ηγέτες της συνόδου, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην ατλαντική κοινότητα, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας, και γι΄ αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί ακόμα κι αν χρειαστεί να ματαιωθεί η σύνοδος.