Ο Μπομπ Μενέντεζ μίλησε για «πραγματικούς συμμάχους» των ΗΠΑ. Μια κατηγορία στην οποία όπως φαίνεται δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία. Γιατί, όπως είπε, αν η Άγκυρα ήταν η τέλεια σύμμαχος, δεν θα έβαζε σε κίνδυνο τις ζωές των Ελλήνων πιλότων στο Αιγαίο. Δεν θα έκανε παράνομες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Δεν θα αγόραζε τους S-400 από τη Ρωσία.
Μιλώντας στο 35o συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τόνισε πως η ενίσχυση των δεσμών με τους «πραγματικούς συμμάχους» των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο του νομοσχεδίου «EastMed Act».
Τόνισε ότι οι πραγματικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ πρέπει να μοιράζονται τις ίδιες αξίες, να πιστεύουν στην δημοκρατία και να σέβονται τη διεθνή τάξη που στηρίζεται σε κανόνες.
«Δεν είναι τέλειος σύμμαχος η Τουρκία»
«Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής», συνέχισε ο Μενέντεζ. «Αυτό το νομοσχέδιο θα ήταν απαραίτητο ακόμα κι αν είχαμε έναν τέλειο σύμμαχο στην Τουρκία. Τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσουμε».
Αναφορικά με το επίπεδο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο Μενέντεζ άσκησε έντονη κριτική στη στάση της Άγκυρας. «Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα εξερευνούσε παράνομα ενεργειακούς πόρους εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα παραβίαζε καθημερινώς τον εναέριο χώρο της Ελλάδας πάνω από το Αιγαίο. Δεν θα απειλούσε τη θαρραλέα ζωή των Ελλήνων πιλότων και όσων ονομάζουν αυτά τα νησιά σπίτι τους. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα σκεφτόταν να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S400. Αναμένοντας μάλιστα ότι θα μπορούσε να το σταθμεύσει δίπλα στα αμερικανικά F-35».
Ανάμεσα στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου «EastMed Act» που ανέδειξε ο Μπομπ Μενέντεζ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ήταν:
- Η οριστική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο
- Η εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών των ΗΠΑ με την Ελλάδα μέσω των αυξήσεων στα προγράμματα FMF (Foreign Military Financing) και IMET (International Military Education and Training)
- Η ματαίωση της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Τουρκία ολοκληρώσει την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400
ΗΠΑ και Νοτιοανατολική Μεσόγειος
Ο Μενέντεζ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στην Αθήνα και την Λευκωσία. Έκανε λόγο για μια ελπιδοφόρα δυναμική στην περιοχή και για «αξιοσημείωτα βήματα» που έχουν γίνει τελευταία. Όπως σημείωσε, αυτές οι δυνατότητες δημιουργούν προοπτικές για μια «ενεργειακή επανάσταση στην περιοχή».
«Όλη αυτή η δυναμική αποτέλεσε την έμπνευση για το πρόσφατο νομοσχέδιο μου, τον νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο… Αυτό το νομοσχέδιο θα επαναφέρει την προσοχή μας σε αυτή την περιοχή. Μια κεντρικής σημασίας περιοχή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αποτελεί κεντρικό άξονα των ευρωπαϊκών προσπαθειών για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας από χώρες όπως η Ρωσία. Και έχει κεντρική θέση στην αποστολή μας να οικοδομήσουμε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο Μενέντεζ.
Κλείνοντας την ομιλία του στους συνέδρους της ΠΣΕΚΑ, ο Αμερικανός γερουσιαστής καταδίκασε για μια ακόμα φορά την τουρκική κατοχή στην Κύπρο λέγοντας ότι «40 χρόνια είναι πάρα πολλά και ο λαός της Κύπρου έχει υποφέρει αρκετά».
Πηγή: Newsit.gr