Τα «κίτρινα γιλέκα» ξεσήκωσαν τους γαλλικούς δρόμους, αλλά δεν συγκίνησαν τους Γάλλους ψηφοφόρους.
Οι δύο λίστες για τις ευρωεκλογές που προήλθαν από τα «κίτρινα γιλέκα» δεν συγκέντρωσαν παρά το 1% των ψήφων στη χθεσινή ψηφοφορία. Η λίστα «Κίτρινη Συμμαχία», με επικεφαλής τον τραγουδιστή Φρανσίς Λαλάν, εξασφάλισε περί το 0,5% των ψήφων. Η λίστα «Εξέλιξη των Πολιτών», λιγότερο από το 0,5%.
Το κίνημα διαμαρτυρίας γεννήθηκε από μία διαμαρτυρία για τις τιμές των καυσίμων. Σύντομα επεκτάθηκε για να εκφράσει την κοινωνική δυσαρέσκεια διαφόρων και διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Καθώς οι συγκεντρώσεις του Σαββάτου άρχιζαν να παίρνουν συστηματικό χαρακτήρα, ετέθη και το θέμα της πολιτικής και εκλογικής παρουσίας του κινήματος. Αρχικά, οι δημοσκοπήσεις έδιναν πρόθεση ψήφου περί το 10%. Αλλά, καθώς πλησίαζαν οι ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα άρχισαν να φυλλορρούν. Πολλά στελέχη προσπάθησαν να στήσουν εκλογικές λίστες, αλλά τα περισσότερα εγκατέλειψαν.
Άρα, προς ποιες κατευθύνσεις κινήθηκε η ψήφος «κίτρινα γιλέκα»; Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το 44% των πολιτών που αισθάνονταν «κίτρινα γιλέκα» δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν για τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, έναντι 4% για την λίστα LREM του Εμανουέλ Μακρόν.
«Η πολιτική έκφραση των «κίτρινων γιλέκων» στις ευρωεκλογές είναι ξεκάθαρα ο Εθνικός Συναγερμός», δήλωσε ο Ζερόμ Σεντ-Μαρί, πρόεδρος του PollingVox.
Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ