Μετά τις τρομερές και θυελλώδεις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η προ ημερών δήλωση του Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν που χαρακτήριζε την κυπριακή ΑΟΖ ως «περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» και την ταχεία και δραστική απάντηση της Λευκωσία με διάβημα το Foreign Office και επιστολή στην Μέι, φαίνεται πως ο Βρετανός διπλωμάτης ενοχλήθηκε.
Παρά την προσπάθεια των Βρετανών να ρίξουν «νερό στον μύλο» και να διορθώσουν με διπλωματικό τρόπο τα κακώς κείμενα, οι επικρίσεις της Κύπρου προς το Ντάνκαν, είχαν ως αποτέλεσμα ο τελευταίος να παρεξηγηθεί και να «θιχτεί» όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Η Λευκωσία «βγάζει στη σέντρα» το Λονδίνο
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, μετά το διάβημα που υπέβαλλε στο Foreign Office συναντήθηκε και με τον σερ Άλαν Ντάνκαν, αλλά δεν προχώρησαν σε δηλώσεις.
Από την άλλη, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, από το Λονδίνο μίλησε για την τουρκική πορκλητικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Κυπριακής ΑΟΖ λέγοντας χαρακτηριστικά πως:
«Η περιοχή στην οποία προσπαθεί να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία είναι 37 ναυτικά μίλια από την ακτή της Κύπρου. Διερωτώμαι αν μπορεί ο οποιοσδήποτε, υπό αυτές τις περιστάσεις και μέσω της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να θεωρήσει αυτή την περιοχή, 37 ναυτικά μίλια από την ακτή, διαφιλονικούμενη περιοχή. Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη τουρκική πρόκληση που έχουμε αλλά είναι με διαφορά η σοβαρότερη».
Η «προσπάθεια» διευκρίνισης του Foreign Office
Σημειώνεται ότι η διευκρινιστική δήλωση του Foreign Office ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη «διεθνώς συμφωνημένη» Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Ωστόσο, η ιδιαίτερα επίμαχη και «προκλητική» δήλωση του σερ Άλαν Ντάνκαν ότι σε θαλάσσιες περιοχές με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» δεν πρέπει να διεξάγονται διερευνητικές γεωτρήσεις, συνεπάγεται, σύμφωνα με τις πηγές από το Λονδίνο, ότι η βρετανική κυβέρνηση λέει στην Τουρκία πως δεν πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης για γεωτρήσεις στο σημείο.
Επιπρόσθετα, οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο σερ Άλαν Ντάνκαν δηλώνει «θιγμένος» από τις έντονες επικρίσεις της κυπριακής πλευράς προς το πρόσωπό του.
Τι λένε διεθνείς παράγοντες ενέργειας
Πάντως, διεθνείς παράγοντες του τομέα ενέργειας στο Λονδίνο επισημαίνουν ότι με τη στάση αυτή η Βρετανία δίνει άλλοθι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες δεν καταδικάζει ευθέως. Σημειώνουν ότι η Άγκυρα είναι εκείνη που δεν έχει αποδεχθεί την κυπριακή πρόσκληση για καθορισμό οικονομικών ζωνών.
Επίσης, τονίζουν πως η Τουρκία δεν μπορεί να επικαλείται κατά το δοκούν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας στην οποία έχει αποφασίσει να μην είναι καν συμβαλλόμενο μέρος. Τονίζουν επιπλέον ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που κάθε χρόνο καταψηφίζει το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.
Τέλος δε, υπογραμμίζουν πως μιλώντας για πρώτη φορά για αναγνώριση την κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη «διεθνώς συμφωνημένη» ΑΟΖ, οι Βρετανοί στην ουσία αναγνωρίζουν την ορθότητα του καθορισμού αποκλειστικών οικονομικών ζωνών μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Η αποδοχή αυτής της αρχής συνεπάγεται ότι καταρρίπτονται ούτως ή άλλως οι όποιες αξιώσεις της Τουρκίας για δική της ΑΟΖ στην περιοχή των επαπειλούμενων γεωτρήσεων.
Πηγή: Philenews