Η παραβίαση των όρων της συμφωνημένης κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ πλήττει την ρωσοτουρκική συνεργασία. Αυτό είπε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν έριξε την ευθύνη στην κυβέρνηση της Συρίας. Είπε ακόμη ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, σχολείων και νοσοκομείων στην Ιντλίμπ δεν μπορούν να θεωρηθούν μέρος του αντιτρομοκρατικού αγώνα.
Η έξαρση των μαχών στην περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία της Άγκυρας και της Μόσχας. Η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο προστάτιδας δύναμης ορισμένων οργανώσεων σύρων ανταρτών. Η Ρωσία αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο της Δαμασκού. Απέτρεψε δε την έναρξη ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης του συριακού καθεστώτος τον Σεπτέμβριο. Ο θύλακας όπου μαίνονται μάχες θεωρητικά ανήκει στη ζώνη «αποκλιμάκωσης».
Η Ιντλίμπ χαρακτηρίζεται το τελευταίο μεγάλο οχυρό των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία, όπου μαίνεται πόλεμος από το 2011.
Μαίνονται οι μάχες στην Ιντλίμπ
Τουλάχιστον 42 μαχητές σκοτώθηκαν σε 24 ώρες στις μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή. Το ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ΜΚΟ διευκρίνισε ότι επρόκειτο για 25 τζιχαντιστές και 17 μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων.
Από τα τέλη του Απριλίου ως την 9η Μαΐου, οι βομβαρδισμοί σε νότιους τομείς της Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της Χάμας εξώθησαν να φύγουν περίπου 180.000 ανθρώπους. Οι περισσότεροι από αυτούς προσέφυγαν σε βορειότερες περιοχές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στις εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 119 άμαχοι, εκτιμά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες, 18 νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, κατήγγειλε εξάλλου το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία απηύθυναν επείγουσα έκκληση να «σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση» στη βόρεια Συρία.