Η Ρωσία, αλλά και η ΕΣΣΔ σε μεγαλύτερο βαθμό, λόγω της μεγάλης τους έκτασης και τα ατέλειωτα χερσαία τους σύνορα ήταν πάντα ευάλωτες σε αεροπορικές επιδρομές. Η ανάγκη λοιπόν να προστατευτούν από εχθρικά αεροπλάνα «ανάγκασαν» τη Μόσχα να αναπτύξουν την περίφημη ρωσική αεράμυνα που θεωρείται από πολλούς ως η αρτιότερη στον κόσμο.
Οι ΗΠΑ, έτσι έχουν αναμφίβολα ένα πολύ δύσκολο, αν όχι και ακατόρθωτο έργο να εκπληρώσουν σε περίπτωση που επιτεθούν στη Ρωσία αεροπορικώς. Την τελευταία διετία μάλιστα, η Μόσχα έχει επιτύχει πολύ σημαντικά επιτεύγματα στα συστήματά τηςPVO-PRO με ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία και την κοντινή εμβέλεια.
Είναι όντως ανίκητα;
Παρ΄όλα αυτά, κάποιοι Ρώσοι αναλυτές εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την παντοδυναμία των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας. Ο Κραμχίχιν, ειδικός στα στρατιωτικά θέματα της Ρωσίας υποστηρίζει ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Κίνα μπορούν είτε να παρακάμψουν είτε να καταστρέψουν τα συστήματα PVO PRO. Οι δυτικοί, αναφέρει, μπορούν να μετατρέψουν την ποσότητα σε ποιότητα και να αχρηστεύσουν τα ρωσικά συστήματα με συνεχεις ρίψεις πυραύλων Tomahawk, AGM-86, AGM-158, και JASSM-ER.
Παράλληλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ μπορούν επίσης να προξενήσουν παρόμοια ζημιά στους S-300 και S-400 με το να τα κάνουν να εξαντλήσουν τα πολεμοφόδιά τους στοχεύοντας σε στόχους δευτερευούσης σημασίας.
Ο Κραμχίχιν, τονίζει ότι «Έτσι και αλλιώς δε διαθέτει επαρκή συστήματα PVO – PRO για να αντιμετωπίσουν μια μαζική αεροπορική επίθεση από μια χώρα όπως οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ άλλωστε, εφόσον χρειαστεί μπορούν να «χαραμίσουν» ένα μεγάλο αριθμό πυραύλων και drones.
Ο Ρώσος αναλυτής, επισημαίνει πάντως πως και η Κίνα μπορεί να υπερκεράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας καθώς επίσης διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο από βαλιστικούς και cruise πυραύλους. Παράλληλα, ακόμη και τα ξεπερασμένα κινεζικά μαχητικά Shenyang J-6 και J-7 μπορούν πλέον μέσω των αναβαθμίσεών τους να βλάψουν ένα σύστημα PVO-PRO.
Πηγή: Checkpoint Asia