Η Τουρκία επιμένει στην προκλητική της στάση στην ανατολική Μεσόγειο και φαίνεται πως με την παραμονή του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Και το κάνει παρά το γεγονός πως ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν σταθεί «απέναντί» της και στο πλευρό της Κύπρου, καλώντας την να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ. Όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία, άλλωστε, έχουν και συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού η αμερικανική ExxonMobil και η γαλλική Total συμμετέχουν στις έρευνες που κάνει η Κύπρος στην ΑΟΖ της για υδρογονάνθρακες.
Αλλά ο Ερντογάν, επιμένει πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων. Για τα ενεργειακά αποθέματα γίνονται όλα άλλωστε.
Ο «Πορθητής» (το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ») έχει αγκυροβολήσει στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, έξω από την Πάφο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει έρευνες.
«Χαμός» στα τουρκικά ΜΜΕ
Παρά τα όσα λένε τα τουρκικά ΜΜΕ, που ανακάλυψαν μέχρι και… πανικό στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι ίδιοι βέβαια μεταδίδουν και πως ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις, αλλά αυτό δεν προκύπτει από… πουθενά.
Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρθηκαν σε ρεπορτάζ του TGRT Haber, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ Μανώλης Κωστίδης. «Η Τουρκία ανακοίνωσε πως με το πλοίο Φατίχ ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πανικοβλήθηκε», ανέφερε η παρουσιάστρια του δελτίου του τουρκικού καναλιού, ενώ στο ρεπορτάζ τονίστηκε πως «η Τουρκία κινητοποιήθηκε και χτύπησε το χέρι στο τραπέζι. Το πλοίο Φατίχ αγκυροβόλησε στα ανοιχτά της Κύπρου και ξεκίνησε γεωτρήσεις».
Η Τουρκία έχει στείλει τον «Πορθητή» στην Κυπριακή ΑΟΖ συνοδεία τριών πλοίων, τα οποία εμφανίζονται εγγεγραμμένα στο νορβηγικό νηολόγιο.
Πρόκειται για πλοία που άτυπα άλλαξαν όνομα, στο πλαίσιο της προσπάθειας από την Τουρκία να παραπλανήσει.
Σε δημοσίευμα του Φιλελεύθερου της Κύπρου, τα συγκεκριμένα πλοία, που παραβιάζουν την κυπριακή και διεθνή νομοθεσία και κατά των οποίων, όπως έχει γίνει γνωστό, έχουν κινηθεί διεθνείς νομικές διαδικασίες, δεν ήταν εγγεγραμμένα στο τουρκικό νηολόγιο.
Τα τρία πλοία είναι το “Siem Luisa” που παρουσιάζεται από την Τουρκία ως “Korkut”, το “Siem Sophie” που παρουσιάζεται ως “Sancar” και το “Siem Sasha” που παρουσιάζεται ως “Altan”.
«Οργισμένος» Αναστασιάδης μιλάει για «εισβολή»
Όλα αυτά ενώ η Κύπρος δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Η Λευκωσία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας.
Παράλληλα, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην ατζέντα της άτυπης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη στο Βουκουρέστι, ενώ η Λευκωσία έχει απειλήσει με σύλληψη και έκδοση διεθνών ενταλμάτων όσους εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες.
Ο πρόεδρος της Κύπρου, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας (06.05.2019) σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεύτερη εισβολή.
«Πρόκειται για μια, καθαρά, παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ή για μια, θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσω, δεύτερη εισβολή, δεδομένης της παραβίασης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό που εκ καθήκοντος πράττουμε και πιστεύω ότι θα έχει ανταπόκριση είναι οι μελετημένες και μεθοδευμένες κινήσεις που γίνονται προς κάθε κατεύθυνση», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Σημείωσε δε ότι «δημιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήματα σαν αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς της Τουρκίας και, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατον να μιλά κανένας για ειρήνευση κάτω από απειλές. Και ιδιαίτερα, όχι απλά απειλές, αλλά μια ενεργή παραβίαση, για πολλοστή φορά, του διεθνούς δικαίου».