Με δημαγωγικές κορώνες που είχαν στόχο τα εθνικιστικά και θρησκευτικά αντανακλαστικά των πολιτών, ο τούρκος πρόεδρος επιχείρησε όλο το προηγούμενο διάστημα να αποπροσανατολίσει από τα μείζονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. «Δεν θέλω να ανοίξω πλέον την τηλεόραση και να δω ειδήσεις», επισημαίνει ο νεαρός Μπιλάλ. «Όλα στην τουρκική πολιτική περιστρέφονται γύρω από απειλές. ‘Αν δεν με ψηφίσεις, αυτό θα είναι το τέλος της Τουρκίας’. Σε αυτό το πνεύμα κινούνται οι προεκλογικές εκστρατείες, αλλά πρόκειται για ανοησίες».
Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στις σημερινές εκλογές. Το ποσοστό της αποχής αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό πολλές από τις σημερινές τοπικές αναμετρήσεις. Οι σημαντικότερες αφορούν φυσικά τα μεγάλα αστικά κέντρα και, κυρίως την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη όπου οι υποψήφιοι του κυβερνώντος AKP κινδυνεύουν να ηττηθούν.
Για την περίπτωση αυτή ο Ερντογάν έχει απειλήσει ήδη ότι εάν εκλεγούν δήμαρχοι που «στηρίζουν την τρομοκρατία», θα αντικατασταθούν με επιτρόπους διορισμένους από την κεντρική διοίκηση. Αυτό έχει ήδη συμβεί στις κουρδικές περιοχές όπου αντικαταστάθηκε το σύνολο, σχεδόν, των δημάρχων που εξελέγησαν με το φιλοκουρδικό HDP και τους οποίους ο Ερντογάν χαρακτηρίζει συλλήβδην «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» και «εχθρούς του έθνους».
Καμία αναφορά στην οικονομία
Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα δεν υπήρξε καμία αναφορά, τουλάχιστον από το κυβερνητικό στρατόπεδο, στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας, την καθίζηση της λίρας και στον καλπάζοντα πληθωρισμό που έχει κάνει είδος πολυτελείας για τους πολίτες ακόμη και τις ντομάτες.
«Ο λαός υποφέρει», τονίζει ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου ρεπουμπλικανικού CHP Κεμάλ Κιλιντζάρογλου. «Πλέον δεν αγοράζει κανείς σε κιλά, αλλά σε γραμμάρια και τεμάχια. Το ίδιο ισχύει για το κρέας. Και έρχεται ο υπουργός και λέει, ας τρώνε οι πολίτες περισσότερα λαχανικά. Μα και αυτά είναι ακριβά. Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, αλλά ο πρόεδρος δεν το έχει αντιληφθεί καν. Γιατί; Διότι ζει στο παλάτι του».
Και στο βάθος… η Αγία Σοφία
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα -γι΄ αυτό άλλωστε έχει ανοίξει κρατικά μανάβικα που προσφέρουν φθηνά προϊόντα- αλλά δεν έχει λύσεις. Αντ΄ αυτού αναζητεί τους υπευθύνους της κρίσης στο εξωτερικό, καλλιεργώντας κάθε τόσο νέες θεωρίες συνωμοσίας.
Για το συντηρητικό του ακροατήριο ο τούρκος πρόεδρος επαναφέρει κάθε τόσο και το θέμα της Αγίας Σοφίας: «Μπορούμε να κάνουμε δωρεάν την είσοδο στην Αγία Σοφία. Και όχι μόνον, μετά τις εκλογές μπορούμε να μ μετατρέψουμε την Αγία Σοφία σε αυτό που ήταν. Τι σημαίνει αυτό; Μπορούμε να μετατρέψουμε το μουσείο της Αγίας Σοφίας στο τζαμί της Αγίας Σοφίας».
Η σημερινή κάλπη θα δείξει κατά πόσον απέδωσε τελικά η προεκλογική αυτή παραφροσύνη του Ερντογάν.
Πηγή: DW / Κάριν Ζεντς (ARD)