Μετά την επκύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Σκοπίων βρίσκεται στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων της Αθήνας.
Είναι σαφές ότι η ελληνική στρατηγική υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά όρια του “φροντιστηρίου” για την ένταξη και λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Το master plan που καταρτίζεται από τους Έλληνες επιτελείς, και εμπλουτίζεται κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών, αποσκοπεί στη δημιουργία στέρεας βάσης.
Επι της βάσης αυτής θα στηριχθεί το σχέδιο για την ένταξη αλλά το κυριότερο για τη διατήρηση των Σκοπίων στην ελληνική σφαίρα επιρροής, η οποία με μεθοδικά βήματα και με τις ευλογίες των ΗΠΑ, επιχειρείται να ανοιχθεί στα Βαλκάνια. Η ελληνική στρατηγική για τη δημιουργία αυτού του πόλου στη χερσόνησο, θα λειτουργήσει και ως ασπίδα στην τουρκική διείσδυση.
Κομβικό ρόλο στην απενεργοποίηση της τουρκικής “νάρκης” που επιχειρείται από την Άγκυρα να τοποθετηθεί στα Βαλκάνια καλείται να διαδραματίσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο κ. Αποστολάκης αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια, σχεδόν αμέσως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στη βόρεια γείτονα, το οποίο όπως εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου.
Οι βάσεις για να ανοίξει περπατησιά μπήκαν στη διμερή συνάντηση του Έλληνα ΥΕΘΑ, με την ομόλογό του από τη βόρεια γείτονα στο πλαίσιο της τελευταίας Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι επαφές εντατικοποιήθηκαν, καθώς υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ, βρέθηκε στα Σκόπια.
Η επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων δεν είναι η μοναδική παράμετρος αυτής της συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ουσιαστική, καθώς η ένταξη του FIR Σκοπίων στην “ομπρέλα” της Πολεμικής Αεροπορίας, μεγαλώνει την ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια. Ήδη τα “μπλε φτερά” έχουν αναλάβει, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το Air Policing του εναέριου χώρου της Αλβανίας αλλά και του Μαυροβουνίου.
Από την άλλη είναι σαφές ότι το νέο μέλος του ΝΑΤΟ, εκτός από τα “μαθήματα” που άπτονται της τυποποίησης, θα χρειαστεί και ενίσχυση σε αμυντικό υλικό. Σε αυτό το πεδίο δεν αποκλείται η φαρέτρα της ελληνικής πολεμικής μηχανής, να έχει τη δυνατότητα να παρέχει την κατάλληλη βοήθεια.