Το Αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών αναπτύσσει μια νέα στρατηγική αντίληψη του ναυτικού πολέμου, ώστε να μπορεί να καταλάβει τα τεχνητά νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας από το Πεκίνο σε περίπτωση ενός μεγάλου Σινο-Αμερικανικού πολέμου στον Ειρηνικό.
Η ηγεσία των Πεζοναυτών στο ετήσιο εθνικό συνέδριο της Ένωσης Ναυτικών ανέφεραν στο USNI News ότι το σημερινό ναυτικό πρωτόκολλο δεν ήταν το κατάλληλο για να καμφθεί το κινεζικό «οχηρό» στον Ειρηνικό.
Η Κίνα, εδώ και πολλά χρόνια επιδοθεί σε μια προσπάθεια κατασκευής τεχνητών νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Οι ΗΠΑ αμφισβητούν συστηματικά τις αξιώσεις της Κίνας σε αυτά τα νερά, με τον διάπλου αμερικανικών πολεμικών πλοίων μέσα από την περιοχή, αλλά η Κίνα ανταποκρίνεται όλο και επιθετικότερα, τόσο σε επίπεδο ρητορικής, όσο και στρατιωτικά. Μάλιστα, ένας Κινέζος ναύαρχος έχει ζητήσει ακόμη και την βύθιση των αμερικανικών αεροπλανοφόρων.
Αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν αποφασισμένες να εμποδίσουν την υφαρπαγή της περιοχής από την Κίνα και γι’ αυτό καταστρώνουν πολεμικά σχέδια για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη στρατιωτική και πυραυλική παρουσία της Κίνας στην περιοχή.
Η κατάληψη των νησιών του Πεκίνου είναι κεντρικό θέμα των σχεδίων μας, δήλωσε ο Υποναύαρχος David Coffman, διευθυντής του Εκστρατευτικού Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού των ΗΠΑ.
«Οπωσδήποτε αυτό θα κριθεί αναγκαίο, όταν μια θαλάσσια υπερδύναμη όπως εμείς βρεθεί απέναντι σε μια χερσαία περιφερειακή δύναμη», συνέχισε.
«Σε έναν τέτοιο πόλεμο, η υπεροχή στη θάλασσα είναι απαραίτητη, αλλά όχι αρκετή για να μπορέσει η θαλάσσια δύναμη να κερδίσει την χερσαία «, είπε.
Με άλλα λόγια, το Ναυτικό των ΗΠΑ και οι Πεζοναύτες δεν μπορούν απλώς να κερδίσουν τον πόλεμο μόνο με την θαλάσσια ισχύ, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αποβάσεις.
Αλλά αυτές οι αποβάσεις θα πρέπει να γίνουν υπό μαζικά πυραυλικά πυρά.
Μπορούν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα να επιβιώσουν;
Η Κίνα πρόσφατα ανέπτυξε τους πυραύλους DF-26 στα βορειοδυτικά όπου θα μπορούσαν να βυθίσουν τα αμερικανικά πλοία πριν αυτά μπορέσουν να μπουν πλήξουν τα κινεζικά όπλα.
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας φιλοξενεί τώρα ένα τεράστιο δίκτυο ραντάρ, το οποίο λένε οι ειδικοί ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει και να «σκοτώσει» την αμερικανική ναυτική αεροπορία, ακόμη και τα stealth μαχητικά της.
Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη που εξέτασε τη δυνατότητα επιβίωσης ενός αεροπλανοφόρου, από το Ίδρυμα Heritage, αποκάλυψε ότι η Κίνα θα μπορούσε να συγκεντρώσει 600 αντιπλοΪκούς πυραύλους και να επιτεθεί με αυτούς σε μια ομάδα αεροπλανοφόρων, με τον αμερικανικό στολίσκο να μπορεί να καταρρίψει όμως μόνο περίπου 450 από αυτά.
Ως αποτέλεσμα, ο Coffman δήλωσε ότι η μέχρι τώρα σύνθεση των αμερικανικών αποβατικών ομάδων δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στα σημερινά δεδομένα.
Η λύση? Η αύξηση του οπλισμού των αμφίβιων καταδρομικών πλοίων, αλλά και η αύξηση του αριθμού αντιτορπιλικών και καταδρομικών πλοίων σε κάθε στόλο.
«Κάθε πλοίο θα πρέπει να είναι ικανό να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να έχει επιθετική ικανότητα και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις απειλές που έρχονται, είτε πρόκειται για απειλή στον κυβερνοχώρο – επομένως χρειάζεται ένα καλό δίκτυο – είτε είναι κινητική απειλή με τη μορφή ενός πυραύλου που κατευθύνεται προς αυτό», δήλωσε ο Αντιναύαρχος Brian Beaudreault.
Ο Beaudreault πρότεινε την τοποθέτηση κατακόρυφων σιλό εκτόξευσης πυραύλων στα ελικοπτεροφόρα και αεροπλανοφόρα των Πεζοναυτών επιτρέποντας έτσι σε αυτά να αντιμετωπίζουν τις εισερχόμενες απειλές, μετατρέποντας ουσιαστικά αυτές τις αμφίβιες πλατφόρμες σε ένα υβρίδιο αεροπλανοφόρου και αντιτορπιλικού