Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλε κυρώσεις στον επικεφαλής της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU) στον αναπληρωτή του και σε δύο αξιωματικούς της, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, πέρυσι στο Σάλσμπερι του Λονδίνου.
Η απόφαση της ΕΕ η οποία κοινοποιήθηκε μετά την προγραμματισμένη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της κοινότητας, καθιστά τα άτομα στα οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις υπεύθυνα για την παραγωγή και διάδοση χημικών όπλων.
Το Συμβούλιο σήμερα επέβαλλε κυρώσεις σε εννέα άτομα και μια επιχείρηση με βάση το νέο καθεστώς επιβολής περιοριστικών μέτρων κατά της χρήσης και διάδοσης χημικών όπλων, το οποίο ισχύει από τις 15 Οκτωβρίου του 2018» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στους τέσσερις Ρώσους περιλαμβάνονται οι δύο αξιωματικοί της GPU, Αλεξάντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.
Εκτός όμως των τεσσάρων Ρώσων, στο μαύρο κατάλογο για τα χημικά όπλα συμπεριελήφθη και το συριακό Επιστημονικό-ερευνητικό κέντρο SSRC και πέντε Σύροι αξιωματούχοι , οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την παραγωγή και διάδοση χημικών όπλων.
Τα ονόματα όλων των ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις θα δημοσιευθούν στην επίσημη επετηρίδα της ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ , αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ, χαρακτήρισε «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς της, λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο». Όλοι μας γνωρίζουμε –συνέχισε ο Πεσκόφ – την επιλογή των ήδη γνωστών φωτογραφιών των δύο Ρώσων πολιτών στην Βρετανία.
Αλλά γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές φωτογραφίες Ρώσων στην Βρετανία οι οποίες δεν αποτελούν άμεσα αποδεικτικά στοιχεία».
Η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η απόφαση ελήφθη βασιζόμενη σε μια σταθερή νομική βάση».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η διαδικασία κατάρτισης του καταλόγου με τα ονόματα των ανθρώπων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, ήταν μακροχρόνια και ενδελεχής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ