Η κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ελέγχει προσωπικά τη ροή χρημάτων από την Τουρκία στα κατεχόμενα, έχει και πολιτική διάσταση, εντάσσεται όμως παράλληλα και στην αυστηρή προσωπική ατζέντα του νεοσουλτάνου της Άγκυρας, που αφορά την τσέπη του.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι πρόσφατα αποφασίσθηκε όπως τα χρήματα στο κατοχικό καθεστώς ως ετήσια βοήθεια ή ως πίστωση, θα περνούν από το προεδρικό. Ο Ερντογάν φαίνεται να επικαλέστηκε το «προβληματικό σύστημα» που λειτουργούσε μέχρι σήμερα και αποφάσισε να το αλλάξει.
Όπως έχει δημοσιευθεί στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού Ε του νόμου περί προϋπολογισμού της Τουρκίας για το 2019, η αρχή για τις ενισχύσεις και πιστώσεις της «ΤΔΒΚ» δίνεται στο γραφείο της Προεδρίας, αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τον κανονισμό, η διάθεση, ο σκοπός, η μέθοδος και οι όροι των πληρωμών θα καθοριστούν σύμφωνα με ένα πρωτόκολλο το οποίο θα υπογραφεί από τα «δύο κράτη». Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας.
Στην πραγματικότητα, όμως, τι σημαίνει αυτή η κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πρώτον, θα έχει προσωπικό έλεγχο για τα όσα διαδραματίζονται στα κατεχόμενα. Αυτό σημαίνει πως τίποτε δεν θα αποφασίζεται, δεν θα γίνεται χωρίς να το γνωρίζει και προπαντός να το εγκρίνει. Η προηγούμενη διαδικασία άφηνε κάποια «ευχέρεια στη γραφειοκρατία του κράτους ή ακόμη και στη λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Συνεπώς ο νεοσουλτάνος θα έχει προσωπικό και εν πολλοίς ασφυκτικό έλεγχο των κατεχομένων μέσω ενός βασικού εργαλείου: Την οικονομική βοήθεια. Όποτε αποφασίζει θα κλείνει το οξυγόνο και θα προκαλεί ασφυξία στα κατεχόμενα.
Δεύτερον, πέραν από την πολιτική διάσταση της απόφασης υπάρχει και η οικονομική. Όχι του τουρκικού κράτους –για να αποφεύγονται οι σπατάλες– αλλά και προσωπικά του Ερντογάν και της οικογένειας του.
Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δημιουργήσει δικά του προσωπικά και οικογενειακά συμφέροντα στην κατεχόμενη Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, ο Ερντογάν σε σχέση με τα κατεχόμενα συνδυάζει τα βήματα πολιτικής και οικονομικής ενσωμάτωσης στην Τουρκία τής υπό κατοχή περιοχής με το στήσιμο ενός δικτύου συνεργατών στα κατεχόμενα για οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο δικών του εταιρειών όσο και φίλων του.
Συντονιστικό ρόλο έχει δώσει ο Ερντογάν στον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Σε κάποιες περιπτώσεις ο γαμπρός είναι μεσάζων για έργα που γίνονται στα κατεχόμενα και τα οποία ανατίθενται σε φίλους του Τούρκου Προέδρου, του πεθερού του. Ανάλογο δίκτυο συνεργατών, σαφώς μεγαλύτερο, διαθέτει η οικογένεια και στην Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά του στα κατεχόμενα, οι ίδιες πληροφορίες, που δεν είναι άγνωστες στα κατεχόμενα, αναφέρουν πως τα έργα γίνονται από εταιρείες όπου έχει συμφέροντα ευθέως ή άμεσα η οικογένεια Ερντογάν. Τα έργα αυτά αφορούν στην ενέργεια, το νερό, τον κατασκευαστικό τομέα (δρόμοι, κτήρια όπως ξενοδοχεία, το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, σπίτια, πανεπιστήμιο κ.λπ.). Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει από πλευράς της οικογένειας και φίλων της και στον τραπεζικό τομέα.
ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΕΔΙΑ
Όλοι οι σχεδιασμοί έχουν αυστηρά την προσωπική σφραγίδα του Ερντογάν, ο οποίος βλέπει την ανάπτυξη των κατεχομένων, την επιβολή νέων τελεσμένων, ως πεδίο για να έχει και ο ίδιος οικονομικά οφέλη.
Ακόμη και τα τζαμιά που έχουν κτιστεί –και είναι κι άλλα υπό κατασκευή– τα έχουν αναλάβει φίλοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και εταιρείες στις οποίες έμμεσα έχει προσωπικά συμφέροντα. Το ίδιο ισχύει ακόμη στο θέμα της παραχώρησης λεγόμενων υπηκοοτήτων του ψευδοκράτους σε εποίκους. Αυτοί στους οποίους παραχωρούνται οι «υπηκοότητες» έχουν σχέση με το καθεστώς της Άγκυρας και τον ίδιο τον Πρόεδρο προσωπικά.
Σε αυτό το φαγοπότι λαμβάνουν μέρος έποικοι και η ελίτ των Τουρκοκυπρίων που απολαμβάνει τα «καλά» της συνεχιζόμενης κατοχής.