Ως χρόνο- ορόσημο, ένα από τα πιο παραγωγικό χρόνο στην ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, χαρακτήρισε το 2018 υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
Ειδικότερα, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, έκανε μνεία στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο κρατών στο εμπόριο, την ασφάλεια, την άμυνα.
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, έστειλε το μήνυμα ότι τα δύο κράτη πρέπει να διατηρήσουν τη δυναμική τους στις διμερείς τους σχέσεις και να χτίσουν πάνω σε αυτή. «Η δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία με την Ελλάδα βασίζεται στα κοινά συμφέροντα» διαμήνυσε.
Ειδική αναφορά έκανε στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, λέγοντας πως η εναρκτήρια συνάντηση των δύο αποστολών που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουάσιγκτον δεν ήταν μια περιορισμένη συζήτηση με θέματα που κυριάρχησαν στο ελληνικό «λεξικό» μέσα από τη δεκαετία της κρίσης, όπως το προσφυγικό, η οικονομική κρίση, αλλά η ατζέντα ήταν ευρύτερη μεταξύ δύο συμμάχων.
Ανέδειξε ως κορυφαία προτεραιότητα για τις δύο χώρες κατά την τρέχουσα χρονιά, την επιτάχυνση των κοινών επενδύσεων.
«Η Ελλάδα είναι ευνοημένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών»
Στη συνέχεια ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στη θετική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή και το ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα είναι ευνοημένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε και έστειλε το μήνυμα πως μόλις η όλη διαδικασία της Συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμοστεί, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Εξάλλου εκτίμησε ότι στο ίδιο θα προβεί και η μεγάλη πλειονότητα των κρατών γιατί είναι ο λαός της πΓΔΜ που έκανε αυτή την επιλογή.
Επίσης, τόνισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να παραμείνουν παρούσες στα Σκόπια και θα συνεχίζουν να εργάζονται για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ επισήμανε πως περιμένουν η Ελλάδα να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην πΓΔΜ, ως σύμμαχός της και εταίρος της, καθώς το ονοματολογικό ζήτημα επιλύεται.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή»
Η Συμφωνία των Πρεσπών αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να επιλύονται μακροχρόνια προβλήματα, σημείωσε και επικαλούμενος τον Νίκο Κοτζιά, είπε πως η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή.
Ειδικότερα, επισήμανε πως οι ΗΠΑ βλέπουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως επικύρωση της «επένδυσης» που έχουν κάνει στη σχέση τους με την Ελλάδα και στο όραμά τους για τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, μια χώρα που εξάγει σταθερότητα και πεποίθηση στην ευρύτερη περιοχή, μια πηγή λύσεων.
Υπογράμμισε μάλιστα πως η πραγματική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών έγκειται στο να βοηθήσει ξεκλειδώσει το φιλόδοξο όραμα της Ελλάδας και των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα οφέλη στην Ελλάδα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού, αλλά επίσης και από τη δυναμική που θα δημιουργήσει σε ό,τι αφορά την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Σερβία, εξήγησε.
Εστιάζοντας στα οφέλη της Συμφωνίας, είπε πως θα φέρει σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έδωσε έμφαση και στο πώς βοήθησε με ένα ισχυρό τρόπο την επανατοποθέτηση της Ελλάδας στην αντίληψη των ΗΠΑ για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τους.
Επίσης, χαιρέτισε τη δημιουργικότητα, την ικανότητα και την ευφυΐα της ελληνικής διπλωματίας, «με οδηγό κυρίως τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά μέσω της διαπραγμάτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ευρύτερα επίσης».
Εξήρε περαιτέρω τη συμβολή του κ. Κοτζιά, λέγοντας πως έπαιξε κρίσιμο και ιστορικό ρόλο. Ακόμα απένειμε τα εύσημα στον Μάθιου Νίμιτς για τη συμβολή του στη Συμφωνία.
Ερωτηθείς για τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, είπε πως οι ΗΠΑ είχαν μαζί του μια ισχυρή θετική σχέση και σημείωσε πως είμαστε ευτυχείς που ο πρωθυπουργός αποφάσισε πως ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας θα είναι ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος όπως σημείωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος ήταν μέλος της ελληνικής αποστολής στον Στρατηγικό Διάλογο των δύο χωρών, προσθέτοντας πως έχει ισχυρή φήμη στις ΗΠΑ.
«Η Θεσσαλονίκη πύλη για τα Δυτικά Βαλκάνια»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η ΔΕΘ μπορεί συμβάλλει στην αποκατάσταση του ιστορικού ρόλου της Θεσσαλονίκης σε ένα πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι και ειδικότερα ως πύλη για τα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια, υποστήριξε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Συμφωνία των Πρεσπών και η σχέση της Αθήνας με τα Σκόπια ξεκλειδώνει αυτόν τον ρόλο για τη Θεσσαλονίκη. «Δεν είναι ζήτημα μόνο κυβερνητικών πολιτικών, αλλά είναι επίσης και η οικονομική δυναμική που βλέπουμε» συμπλήρωσε.
«Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα»
Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό τον ρόλο της Ελλάδας στην ενέργεια ως φυσικής γέφυρας μεταξύ των επιβεβαιωμένων πόρων και τη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη ζήτηση γι΄ αυτούς τους πόρους από τις ευρωπαϊκές αγορές.
Η εμπλοκή της Ελλάδας σε ενεργειακά θέματα έχει γίνει πιο έντονη τα τελευταία χρόνια, επισήμανε και ανέδειξε πως αντανακλά το όραμα των ΗΠΑ για την Ελλάδα ως ενεργειακού κόμβου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ