Ήδη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, τα σοβιετικά υποβρύχια τραβούσαν τα βλέμματα όχι μόνο των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αλλά κυρίως των Δυτικών κρατών, αφού ήταν ο «φόβος και ο τρόμος», ήταν η αιχμή του δόρατος των Σοβιετικών που κυριαρχούσαν στις παγωμένες θάλασσες. Η επιβλητική παρουσία τους αλλά και το καταστροφικό πυρηνικό οπλοστάσιό τους, ήταν «εφιάλτης» για το NATO.
Μπορεί να παραμένουν στην σκιά των σύγχρονων SSBN της κλάσης «Μπόριι» όμως τα παλαιότερα στρατηγικά υποβρύχια κλάσης Delta εξακολουθούν να είναι πολύτιμο asset της ρωσικής πυρηνικής τριάδας και πάντα επικίνδυνα.
Τα εναπομείναντα σκάφη της κλάσης «Καλιμάρ» (Πроект 667БДР Кальмар) ή Delta III κατά ΝΑΤΟ ναυπηγήθηκαν επί σοβιετικής εποχής και με 16 βαλλιστικούς πυραύλους R-29RK «Βισάτα» (SS-N-18 Mod.1 Stingray) εμβέλειας 6.500 χλμ εξοπλισμένους με επτά κεφαλές MIRV ισχύος 0,1 μεγατόννου ή R-29RL με μια κεφαλή 0,45 ΜΤ και εμβέλεια 9.000 χλμ είναι υπολογίσιμη απειλή.
Εκτός των βαλλιστικών πυραύλων, ο οπλισμός περιλαμβάνει τορπίλλες Τύπου 53 με εμβέλεια 22 χλμ ενώ οι τέσσερεις πρωραίοι τορπιλλοσωλήνες των 533 χιλ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την εκτόξευση ανθυποβρυχιακών πυραύλων RPK-2 «Βιούγκα» («Χιονοθύελλα», κωδ. ΝΑΤΟ SS-N-15 Starfish) ικανών να πλήξουν στόχους σε απόσταση 45 χλμ.
Έχουν εκτόπισμα 13.700 τόννους (18.200 τόννους σε κατάδυση) και πλήρωμα 135-141 ανδρών. Χάρη στους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες VM-4S του συστήματος OK-700A που κινούν δύο ατμοστροβίλους ισχύος 44.700 kW (59.900 shp) η ακτίνα δράσης τους είναι πρακτικά απεριόριστη.
Το Κ-433 «Σβετόϊ Γκεόργκι Παμπεντανόϊσετς» (Αγ. Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος) είναι ένα από τα πυρηνοκίνητα «Καλαμάρια» του ρωσικού Ναυτικού τα οποία προορίζονται να αντικατασταθούν από τα νεότερα «Μπόριι».
Καθελκύσθηκε τον Ιούνιο του 1980, η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1981. Αποσύρθηκε το 1997 και τέθηκε σε εφεδρεία αλλά επέστρεψε στον Στόλο το 2004. Πέρυσι όμως το ρωσικό Ναυτικό αποφάσισε την δεύτερη –και οριστική– απόσυρσή του.
Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια επίσκεψης στο Κ-433 παρακολουθώντας από κοντά την καθημερινή ζωή στο σκάφος, μέχρι και τί τρώει το πλήρωμα.
Σημειωτέον ότι το συσσίτιο στα πυρηνικά υποβρύχια είναι καλύτερο απ’ ότι στα άλλα πλοία του ρωσικού Ναυτικού, με το μενού να περιλαμβάνει σπέσιαλ εδέσματα όπως αυγοτάραχο σολωμού και σοκολάτα αλλά και κόκκινο κρασί.
Όπως διαβεβαιώνει ο Πλοίαρχος του Κ-433, το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ένας κυβερνήτης υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων κρατά όμηρο… ολόκληρο τον κόσμο περιορίζεται στην φαντασία των σεναριογράφων του Χόλυγουντ και μόνον.
«Δεν γνωρίζουμε καν τις συντεταγμένες του στόχου. Και δεν μπορούμε να εκτελέσουμε πραγματική εκτόξευση, έτσι, από ιδιοτροπία» τονίζει.
«Αποστολή μας είναι να φθάσουμε στην ενδεδειγμένη περιοχή και να επιτύχουμε τον στόχο μας βάσει διαταγών που θα δοθούν από την αίθουσα χαρτών του Στρατηγείου» λέει απλά. Μια λιτή περιγραφή του τρόπου που θα ξεκινούσε η πυρηνική Αποκάλυψη.
Φυσικά παρόμοιες διαταγές θα λάβουν και οι «άλλοι»… Το βίντεο με τα μοναδικά πλάνα που ακολουθεί έχει γίνει ήδη viral και είναι υποτιτλισμένο αλλά στα αγγλικά. Όμως πόσες φορές έχει την ευκαιρία να δει κανείς τα άδυτα ενός αληθινού «boomer» του Ψυχρού Πολέμου;
Δείτε βίντεο:
Πηγή: Ptisi kai diastima