Ιδέες που στοχεύουν σε μιας μορφής «αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας» φαίνεται να προωθεί η Άγκυρα προκειμένου να πετύχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίου. Η Τουρκία θέλει μια συμφωνία αντίστοιχη με εκείνη του Κοσόβου, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος αναγνωρισμένο και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι τουρκικές σκέψεις καταγράφονται μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμπάχ», η οποία σημειώνει πως μέχρι στιγμής η Άγκυρα έχει καταφέρει να επιτύχει στα 65 από τα 72 σημεία αναφοράς ή benchmarks. Ωστόσο, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα από τα εφτά κριτήρια τα δύο κρίνονται ιδιαίτερα δύσκολα εμπόδια στα οποία περιλαμβάνονται τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας και οι αποφάσεις που πλήττουν την ελευθερία έκφρασης, που λήφθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Σημείο αναφοράς για την Τουρκία παραμένει το κεφάλαιο Κύπρος όπου αναγνωρίζεται πως υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να ξεπεραστεί. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί, δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να προτείνει ένα παρόμοιο μοντέλο με εκείνο του Κοσόβου. Υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να εκπληρωθούν τα κριτήρια της Ε.Ε. χωρίς την ίδια ώρα να αναγνωρίζεται ντε γιούρε η Κύπρος. Ο Φαρούκ Καϊμακτσί σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».
Σ’ ό,τι αφορά την περίπτωση του Κοσόβου η διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας βρίσκεται στα τελικά της στάδια παρά το γεγονός ότι πέντε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν το έχουν αναγνωρίσει ως κρατική οντότητα. Όπως γράφει η «Σαμπάχ», η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αναθέσει σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο να χειριστεί τον διάλογο και να μεσολαβήσει μεταξύ του Κοσόβου και των πέντε κρατών μελών της Ε.Ε. που δεν το αναγνωρίζουν. Τα πέντε κράτη που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο είναι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Σλοβακία.
Η Τουρκία εμφανώς στοχεύει σε μιας μορφής αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, η Τουρκία εσκεμμένα παραγνωρίζει ένα σημαντικό δεδομένο. Ότι δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια άλλη πτυχή έχει να κάνει με τις προσπάθειες της Άγκυρας να αποφύγει κινήσεις που θα ερμηνεύονται ως πράξη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια τέτοια πτυχή είναι το ποιος θα υπογράψει τη συμφωνία από τουρκικής πλευράς προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο που θέτει η Άγκυρα. Δηλαδή της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον Φερχάτ Κιουτσιούκ ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να διορίσει κάποιο τρίτο πρόσωπο. Όπως δήλωσε στη «Σαμπάχ» αυτό το τρίτο άτομο θα είναι εκτός από διπλωματικός αντιπρόσωπος, υπουργός ή πρέσβης. Θα μπορούσε να είναι ένα τρίτο πρόσωπο.
Σύμφωνα με τη θέση αυτή η χρήση ενός τρίτου προσώπου, ως εκπροσώπου, δεν θα σημαίνει αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Φερχάτ Κιουτσιούκ, θα μπορούσε να προστεθεί αστερίσκος στον οποίο να αναφέρεται από τουρκικής πλευράς πως «η υπογεγραμμένη συμφωνία δεν υποδηλώνει την αναγνώρισης της χώρας». Περαιτέρω ανέφερε ότι μέσω αυτής της οδού μπορεί να αποφευχθούν συζητήσεις στο μέλλον και κατηγορίες για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.