OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Το μήνυμα Ρήγα από τα Καλάβρυτα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

09/12/2018 - 19:16
Share on FacebookShare on Twitter

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, παρέστη, σήμερα Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, στην τελετή εκκίνησης και την απονομή των μεταλλίων του 4ου Αγώνα Δρόμου Θυσίας Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στη διοργάνωση του οποίου συμμετέχει το ΥΠΕΘΑ μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ).

Ο αγώνας δρόμου 10.000 μέτρων, ξεκινήσει από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος όπου και κατέληξε. Επίσης Ο ΑΝΥΕΘΑ παρέστη στην εκδήλωση μνήμης στον αυχένα Πριολίθου Καλαβρύτων όπου και το μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στον χαιρετσιμό που απηύθυνε στους δρομείς ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε σε έναν τόπο με μακραίωνη ιστορία, σε έναν τόπο που διαδραματίστηκε ένα από τα αγριότερα ομαδικά εγκλήματα του ναζισμού εναντίον άοπλου πληθυσμού.

Με τη σημερινή μας παρουσία εδώ, δηλώνουμε ένα μεγάλο ΠΑΡΩΝ στο προσκλητήριο ιστορικής μνήμης και τιμής προς όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, έχυσαν το αίμα τους για να ποτίσουν το μεγάλο δέντρο της ελευθερίας.

Καλάβρυτα, Δευτέρα 13 Δεκέμβρη του 1943. Οι καμπάνες της κεντρικής εκκλησίας άρχισαν να χτυπούν από τα ξημερώματα και δόθηκε διαταγή να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο δημοτικό σχολείο, αφού πάρουν μαζί τους μία κουβέρτα και τρόφιμα μίας ημέρας.

Στη συνέχεια, οι γυναίκες, τα παιδιά και οι λιγοστοί υπερήλικες της πόλης κλείστηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας, ενώ όλοι οι άνδρες από 14 έως 65 ετών οδηγήθηκαν σε φάλαγγες σε κοντινή πλαγιά, τη Ράχη του Καππή. Ο χώρος ήταν προσεκτικά επιλεγμένος, καθώς η αμφιθεατρική του διαμόρφωση δε θα επέτρεπε σε κανέναν να γλιτώσει από τις ριπές των πολυβόλων που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά.

Εκεί, έλαβε χώρα ένα από τα τραγικότερα και απεχθέστερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ολοκαύτωμα αποτέλεσε την κορύφωση της θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, η οποία ξεκίνησε με την επονομαζόμενη «Επιχείρηση Καλάβρυτα».

Αφορμή-πρόσχημα με βάση τη ναζιστική λογική περί «αντιποίνων», αποτέλεσε η Μάχη της Κερπινής στις 16-17 Οκτωβρίου 1943, μεταξύ του «Ανεξάρτητου Τάγματος Καλαβρυτών» του ΕΛΑΣ και του 5ου Λόχου του «749 Συντάγματος Κυνηγών» που είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του γερμανικού λόχου και την αιχμαλωσία 81 Γερμανών.

Η εγκληματική «επιχείρηση» των γερμανικών στρατευμάτων πραγματοποιήθηκε από 5 έως 15 Δεκεμβρίου 1943, με τη συνδρομή των προδοτικών «ταγμάτων ασφαλείας» που ήταν σε διατεταγμένη αποστολή από τις κατοχικές αρχές.

Σκοπός τους, η «εκκαθάριση» της περιοχής κατά τα ναζιστικά πρότυπα. Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, τo ξεκλήρισμα των Καλαβρύτων αποτελεί όχι μόνο έγκλημα πολέμου, αλλά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Tags: ΑΝΥΕΘΑΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣΚΑΛΑΒΡΥΤΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Νίκος Δένδιας: «Η απάντηση στο τι πρέπει να αλλάξει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονολεκτική – Όλα»

09/12/2025 - 21:00
Δένδιας: Στόχος η ελληνική συμμετοχή 25% και μεταφορά τεχνογνωσίας στα εξοπλιστικά – «Τρέχει» η παραγωγή του «Κένταυρος»
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Στόχος η ελληνική συμμετοχή 25% και μεταφορά τεχνογνωσίας στα εξοπλιστικά – «Τρέχει» η παραγωγή του «Κένταυρος»

09/12/2025 - 10:12
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Με την «Ατζέντα 2030» η Άμυνα μετατρέπεται σε παραγωγικό πολλαπλασιαστή ισχύος

08/12/2025 - 21:53

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1803 γίνεται το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Κούγκι

Ουκρανία: Ευρωπαίοι και Ουκρανοί ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το εδαφικό

MH-60 Romeo: Εγκαινιάστηκε το νέο υπόστεγο υποστήριξης των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού [pics]

Η αντίδραση της Τουρκίας στην ρωσική επίθεση με πύραυλο Iskander σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στην Ουκρανία [vids]

BBC: Οι απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έφθασαν τους 155.368 νεκρούς στρατιωτικούς

Έξαλλος ο πρωθυπουργός του Πακιστάν με τον Ρώσο πρόεδρο που τον έστησε 40 λεπτά: Έκανε «ντου» στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

ΓΕΣ: Εντυπωσιακά πλάνα από τις βολές Μονάδων Πυροβολικού στο πεδίο της Κομοτηνής

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε το ρωσικό πλήγμα σε τουρκικό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού [vid]

Top News

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι παράνομες επιδοτήσεις 1,7 εκατ. ευρώ και οι 15 συλλήψεις - Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος δήλωνε χωράφια ακόμα και νεκρών

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Για ένα ποτήρι κρασί, δε θα οδηγήσω το μηχανάκι μου για τις επόμενες 30 ημέρες»

Ο Γιώργος Τσαλίκης διέκοψε συναυλία του γιατί νόμιζε ότι τον σημαδεύουν με όπλο: «Λέω "μ@λ@@α έτσι θα πεθάνω"»

Δανός δότης σπέρματος με μεταλλαγμένο γονίδιο: «Μεταξύ 5-10 χρονών» το παιδί πέθανε από καρκίνο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert