Οι σύγχρονοι πύραυλοι της Ρωσίας αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στην Συρία, παραδέχθηκαν Ρώσοι αξιωματούχοι με γνώση επί του θέματος.
Μάλιστα, αυτή την εκπληκτική παραδοχή έκανε ο Boris Obsonov, επικεφαλής της Ρωσικής Εταιρείας Τακτικών Πυραύλων (KTRV), μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής όπλων της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με την επιχειρηματική εφημερίδα Kommersant.
Γιατί όμως αντιμετώπισαν αυτά το προβλήματα οι Ρωσικοί πύραυλοι;
Η απάντηση είναι απλή. Επειδή μεγάλα τμήματα της Συρίας αποτελούνται από έρημο και η Ρωσία δεν είχε εμπειρία στο σχεδιασμό όπλων για τέτοια θερμά κλίματα.
«Δεν θα το κρυψω: διάφορα προβλήματα και ατέλειες εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια χρήσης των πυραύλων μας σε πραγματικές συνθήκες μάχης», δήλωσε ο Obsonov. «Για εμάς, η συριακή εκστρατεία έχει γίνει μια σοβαρή δοκιμασία.»
Ο Obsonov δήλωσε ότι προσπάθησε να πείσει τον ρωσικό στρατό να χρησιμοποιήσει έξυπνες βόμβες αντί για απλές βαρυτικές βόμβες. «Μας είπαν ότι η βαρυτική [μη κατευθυνόμενη] βόμβα είναι αρκετά αποτελεσματική χάρη σε μια νέα μέθοδο στόχευσης».
Ο Obsonov κατηγόρησε την έλλειψη πεδίων βολών στη Ρωσία με παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες όπως στη Συρία. «Δεν έχουμε πεδία βολών με τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες: θερμότητα, έντονη ομίχλη από σκόνη, ανέμους και καταιγίδες άμμου».
«Ως εκ τούτου, δεν ήταν δυνατό πριν από τη Συρία να δοκιμάσουμε τα οπλικά μας συστήματα, για παράδειγμα, μια πυραυλική κεφαλή κατευθυνόμενη με λέιζερ σε τέτοιες συνθήκες», δήλωσε ο Obsonov.
«Δεν υποθέσαμε ότι η διάχυση του φωτός μέσα σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες μπορούσε να επηρεάσει την αντανάκλαση του λέιζερ.
«Όσο πιο σύνθετο είναι το όπλο, τόσο περισσότερο πρέπει να σκεφτόμαστε γιατί κάτι πήγε στραβά», πρόσθεσε ο Obsonov. «Γιατί, σε ιδανικές συνθήκες, ο εχθρικός στόχος καταστρέφεται σχεδόν πάτνα.»
Όπως οι συνθήκες στους πολέμους στο Βιετνάμ ή στη Μέση Ανατολή βοήθησαν τους Αμερικανούς να δοκιμάσουν τα όπλα τους, με παρόμοιο τρόπο η Ρωσία χρησιμοποιεί τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρίας για να ελέγξει τα όπλα της σε πραγματικές μάχες.
Μεταξύ τω οπλικών συστημάτων που έχουν δοκιμαστεί είναι μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ρομποτικά άρματα μάχης και διάφορα είδη πυραύλων.
Μάλιστα, η Ρωσία πραγματοποιεί τροποποιήσεις στα ελικόπτερα της με βάση την εμπειρία που αποκόμισε στη Συρία. «Οι στρατιωτικοί ειδικοί έχουν ζητήσει μια συγκεκριμένη λίστα βελτιώσεων για τα ρωσικά ελικόπτερα που αφορά από το βεληνεκές των οπλικών τους συστημάτων μέχρι και την μείωση του χρόνου απογείωσης τους» αναφέρει το πρακτορείο TASS.
«Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες τροποποιήσεις», δήλωσε ο Αντρέι Μπογκίνσκυ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής ελικοπτέρων Russian Helicopters. «Είναι ποικίλοι και αφορούν το σχεδιασμό του αεροσκάφους, τα όπλα που φέρνουν, τα αμυντικά συστήματα, τα συστήματα ελέγχου των όπλων και τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα ίδια όπλα με αυτά που φέρουν τα Ka-52 και Mi-28N».
Όλα τα νέα όπλα έχουν πάντα σφάλματα που δεν αποκαλύπτονται μέχρι να χρησιμοποιηθούν στην μάχη. Όμως αυτό δεν δικαιολογεί την προφανή παράληψη των Ρώσων ότι το ρωσικό κλίμα διαφέρει κατά πολύ από αυτό της Συρίας.
Πηγή National Interest, κεντρική φωτογραφία αρχείου Reuters