Η αντίστροφη μέτρηση για τον Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται να έχει αρχίσει, αφού και ανοικτά πλέον η Τουρκία δεν τον θεωρεί ως τον κύριο εκφραστή της πολιτικής των Τουρκοκυπρίων στο Κυπριακό. Η τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι για το Κυπριακό δεν είναι μόνο η άποψη του Μουσταφά Ακιντζί, αλλά υπάρχει και η «κυβέρνηση», φαίνεται πως έχει καταδείξει την πορεία των γεγονότων.
Οι αντιδράσεις που καταγράφονται στα κατεχόμενα δείχνουν την πορεία των εξελίξεων και κυρίως τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα σε Τουρκία και Μουσταφά Ακιντζί σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό. Τόσο οι επικριτές του όσο και όσοι τον στηρίζουν καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, τις προβληματικές σχέσεις ανάμεσα στον Ακιντζί και την Άγκυρα. Γιατί οι διαφωνίες δεν είναι προσωπικά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά ευρύτερα με την τουρκική κυβέρνηση.
Τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται αντιδράσεις από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τον χώρο των εποίκων οι επικρίσεις πάνε κατά του Μουσταφά Ακιντζί και από τον χώρο των συνδικαλιστικών ασκείται κριτική εναντίον της Άγκυρας.
Ο ηγέτης του κόμματος Αναγέννηση (το κόμμα των εποίκων), Ερχάν Αρικλί, βρήκε επέκρινε τον Μουσταφά Ακιντζί γιατί δεν κινείται στην ίδια γραμμή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο ηγέτης των εποίκων στα κατεχόμενα τόνισε πως παρά τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουν τι είδος λύση επιθυμούν, «ο Ακιντζί συνεχίζει να είναι κλειστός σε νέες ιδέες, επιμένοντας ότι συζητά μόνο την ομοσπονδιακή λύση και δεν μπορεί να ξεφύγει από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών».
Σύμφωνα με τον Ερχάν Αρικλί, «ο Ακιντζί θα πρέπει να καταλάβει τον Τσαβούσογλου και να αναπτύξει έναν διάλογο μαζί του. Γιατί ο Τσαβούσογλου είναι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Και μόνο με την Τουρκία μπορεί να περπατήσουμε αυτό τον δρόμο».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ερχάν Αρικλί υποστήριξε πως ενώ οι Ελληνοκύπριοι έχουν απομακρυνθεί από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει να υποστηρίζει ότι «δεν είναι σωστό οι Τουρκοκύπριοι να ξεφύγουν από αυτές τις παραμέτρους».
Υποστήριξε, με γραπτή δήλωσή του, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει απομακρυνθεί από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών «με την μη αποδοχή της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων».
Αξιοσημείωτες είναι και οι αντιδράσεις που καταγράφονται από πλευράς συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι οποίοι ιδεολογικοπολιτικά θεωρείται ότι βρίσκονται πολύ πιο κοντά στον Μουσταφά Ακιντζί.
Σύμφωνα με τη συντεχνία των Τουρκοκύπριων δασκάλων (KTOS) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπερνά τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα στις συνομιλίες.
Ο πρόεδρος της συντεχνίας, Εμέλ Τελ, σημείωσε πως ο Τούρκος αξιωματούχος συνήθιζε στο παρελθόν να δηλώνει πως η «η γη της Κύπρου είναι σημαντική για εμάς», ενώ τώρα δηλώνουν πως «οι φυσικές πηγές της Κύπρου είναι σημαντικές για εμάς». Κατηγόρησε την Τουρκία ότι παίζει με τον χρόνο και ότι θέλει να γίνει κυρίαρχος ολόκληρου του νησιού.
Περαιτέρω έκανε λόγο για συμφωνία μεταξύ των αξιωματούχων της Τουρκίας και των Ελληνοκυπρίων για «να παίξουν με το χρόνο» κάτι που σημαίνει πως «οι χαμένοι στην όλη ιστορία είναι οι Τουρκοκύπριοι». Υποστηρίζοντας πως η ευθύνη για να χαλάσει αυτό το παιχνίδι βρίσκεται στον Μουσταφά Ακιντζί.
Επί του ιδίου θέματος υπήρξε αντίδραση και από τη συντεχνία των καθηγητών KTOEOS η οποία κατηγόρησε ευθέως τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αυτό που επικρίνεται –σε σχέση με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου– είναι η αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ για «διαφορετικές επιλογές» σ’ ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού.
Αυτό σύμφωνα με την οργάνωση των Τουρκοκύπριων καθηγητών καταδεικνύει τη θέληση της Τουρκίας να απαλλαγεί από τη μόνη βιώσιμη λύση στην Κύπρο και μέσω αυτή της προσπάθειας να ολοκληρωθεί ο στόχος της εξάλειψης των Τουρκοκυπρίων από την Κύπρο.
Τέλος, κάλεσαν Ακιντζί και «κυβέρνηση» να μην παραμένουν θεατές σ’ αυτές τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι καιρός Ακιντζί και «κυβέρνηση» να απευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσουν όπως εκλέγονται δύο Τουρκοκύπριοι ευρωβουλευτές και να εφαρμοστεί το ευρώ στα κατεχόμενα.