Στην εβδομάδα της κρίσης θεωρείται από τους επιτελείς του ελληνικού πενταγώνου αλλά και διπλωματικές πηγές ότι εισέρχεται η υπόθεση της δραστηριότητας του Barbaros στο σταυροδρόμι των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Το ρόλο του ελληνικού τείχους απέναντι από το τουρκικό ερευνητικό και την πολεμική συνοδεία αναλαμβάνει τα προσεχή εικοσιτετράωρα, όπως πρώτο έγραψε το OnAlert, η Φρεγάτα “ΣΑΛΑΜΙΣ”, που θα αντικαταστήσει τη Φ/Γ “ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ”, που εξέπεμπψε τα μηνύματα που έπρεπε προς την Άγκυρα. Μέσω αυτών εκτιμάται από πηγές που παρακολουθούν στενά την υλοποίηση του σχεδιασμού που από καιρό είχε εκπονηθεί ήταν να διακηρυχθεί η ισχυρή βούληση της Αθήνας για την αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειας θα αμφισβητήσουσε την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.
Οι τουρκικές αντιδράσεις άλλωστε μαρτυρούν, ότι τόσο η ανάπτυξη της μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή όσο και ο τρόπος δράσης της, δεν ήταν αναμενόμενες από τα επιτελεία της γείτονος. Δεν ήταν τυχαίες άλλωστε ούτε οι χθεσινές δηλώσεις τόσο του «Σουλτάνου» Ερντογάν όσο και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
Παράλληλα βέβαια θα διατηρηθεί η πολυδιάστατη ετοιμότητα, σε επίπεδο προσωπικού και ανάπτυξης μονάδων κάθε τύπου, στην οποία οι έχουν συμπεριληφθεί και πρόνοιες για την αντιμετώπιση τυχόν αιφνιδιασμών. Το ελληνικό πενταγωνο προετοιμάζεται για κάθε πιθανό σενάριο, αναβάθμισης του επιπέδου έντασης, με δεδομένο ότι εντός των επόμενων ημερών έχει προαναγγελθεί η έναρξη των δραστηριοτήτων του πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας και συγκεκριμένα την 29η Οκτωβρίου, ημέρα με διπλό συμβολισμό, ενώ λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα αναμένεται η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί.
Τη μονότονη εκφραση περί στρατηγικής ψυχραιμίας συμπληρώνει το μότο περι υπομονής και αποφασιστικότητας. Είναι άλλωστε αναμενόμενο ότι η Αγκυρα θα επιδιώξει να τραβήξει το χρονικό διάστημα αυτού του ιδιότυπου μπρα – ντε -φερ, υπολογιζοντας στην οικονομική κόπωση που πιθανώς να επιφέρει μια πολυήμερη παραμονή στην περιοχή.