«Να σταθούμε και εμείς οι σημερινοί Έλληνες στο ύψος των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα και αντλώντας από τα ιδανικά του ελληνικού πολιτισμού και την ορθόδοξη πίστη μας, να αγκαλιάσουμε την ιστορία, την αλήθεια και να διώξουμε μακριά ό,τι προσπαθεί να μας διασπάσει και να μας διαχωρίσει», προέτρεψε η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Μαρία- Κόλλια Τσαρουχά εγκαινιάζοντας απόψε στο Πολεμικό Μουσείο- Παράρτημα Θεσσαλονίκης την έκθεση με θέμα «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1904-08».
«Το θέμα της έκθεσης μας δίνει μια ιδιαίτερα καλή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε μέσα μας -όποιες και αν είναι τοποθετήσεις μας σε άλλα θέματα- το μεγάλο θέμα της ιστορικής ταυτότητας της Μακεδονίας, την οποία όχι μόνο τα εθνικά μας συναισθήματα, αλλά και η επιστημονική έρευνα δένουν άρρηκτα με τον ελληνισμό», επισήμανε η κ. Κόλλια Τσαρουχά.
Η Μακεδονία, συνέχισε, «δεν είναι απλώς μια περιοχή της Ελλάδας, που μοιράστηκε το μεγαλείο της κλασικής αρχαιότητας ή αποτέλεσε επαρχία των ελληνιστικών βασιλείων και του Βυζαντίου, ήταν σε κάθε στιγμή της κεντρικός άξονας του ελληνισμού και αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς του, γι’ αυτόν τον λόγο ο Μακεδονικός Αγώνας κινητοποίησε όλους του Έλληνες, όπου και αν βρίσκονταν στον κόσμο, ώστε να επιτευχθεί το όνειρο της επανένωσης της Μακεδονίας με τον υπόλοιπο κορμό της πατρίδας».
«Στην πρόσφατη ιστορία έχουμε δυστυχώς το φαινόμενο οι συγκρούσεις να μην γίνονται μόνο με τα όπλα, αλλά να έχουν μεταφερθεί και στο επίπεδο των ιδεών. Οι προσπάθειες όμως να αλλάξει το εθνολογικό μείγμα δεν απέδωσαν. Απέναντί τους τάχθηκαν, όπως στέκονται πάντα, οι απλοί κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης και ολόκληρης της Ελλάδας, όπου με τη στάση τους ξεκαθάρισαν ότι αυτός ο τόπος ήταν, είναι και θα είναι ελληνικός», πρόσθεσε η υφυπουργός.
Στη συνέχεια εξήγησε ότι «αυτές είναι οι σκέψεις, που αναγκάζουν κάποιους από εμάς να θεωρούν σήμερα ως ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της ονομασίας του άλλου κράτους, αυτού του κράτους που προσπαθεί μοιραστεί χωρίς να έχει τα δικαιώματα πάνω του, το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας, γιατί αποτελεί μία ανεδαφική και άδικη προέκταση των σχεδιασμών άλλων εποχών, που δημιουργεί όμως προϋποθέσεις για ανάλογες προσπάθειες στο μέλλον».
«Το ζητούμενο σήμερα για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπως και για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο είναι εκείνα τα στοιχεία που οδηγούν σε συγκρούσεις να περάσουν. Οι συγκρούσεις να περάσουν οριστικά στο παρελθόν και να επικρατήσει συνεργασία, η ειρηνική και καλή γειτονία.
Αυτό έχει ως προϋπόθεση τον σεβασμό της ιστορικής αλήθειας και των διεθνών συμφωνιών», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «από την πλευρά μας οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού την ενότητα και την ομοψυχία του ελληνικού λαού και να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο, που μας προσφέρει η δημοκρατία, ώστε να προστατεύσουμε την πατρίδα και χωρίς καμιά υπερβολή ή ακρότητα να τιμήσουμε όλους εκείνους, που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας».
Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από αύριο έως τις 22 Νοεμβρίου 2018. Περιλαμβάνει τον πίνακα του Γεωργίου Ιακωβίδη που απεικονίζει τον Παύλο Μελά από την Πινακοθήκη Αβέρωφ, το φωτογραφικό αρχείο της Ναταλίας Ιωαννιδη, εγγονής του Παύλου Μελά, κειμήλια και έκθεση του Πολεμικού Μουσείου και κειμήλια της συλλογής Βασιλείου Νικόλτσιου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ