Στην δίνη του κυκλώνα βρίσκονται οι αγορές, όχι μόνο οι ελληνικές αλλά και οι διεθνείς, κυρίως εξαιτίας της Ιταλίας. Ωστόσο η κατάσταση για την Ελλάδα είναι πιο περίπλοκη, αφού αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται την χώρα και δίνουν σήμερα αποχώρησης στους επενδυτές από μετοχές και ομόλογα.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί άμεσα, τότε οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, μπορεί να μην είναι υπό έλεγχο. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές για το θέμα του προϋπολογισμού και ειδικά το κομβικής σημασίας για την χώρα ζήτημα της περικοπής ή όχι των συντάξεων.
Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι το Χρηματιστήριο είναι ρηχό (έχει δίκαιο) και η Ελλάδα δεν χρειάζεται να δανειστεί για τα επόμενο δύο χρόνια (σωστό και αυτό). Όμως μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της «μάχης» ανάμεσα στην χώρα και τις αγορές, μπορεί να φέρει εξελίξεις ανάλογες με αυτές του 2015 και κανένας τότε δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα απομονωμένη, αλλά μία χώρα ενταγμένη σε ένα σύστημα, που καλώς ή κακώς έχει κανόνες, άγραφοι οι περισσότεροι και όποιος τους παραβεί, συνήθως το πληρώνει ακριβά. Και τα παραδείγματα είναι πολλά, ένα εξ αυτών και η ίδια η χώρα, δύο φορές. Μία το 2010 και άλλη μία το 2015. Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι γνωστά και θλιβερά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 20 Αυγούστου – που έληξε επίσημα το πρόγραμμα – μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της χρηματιστηριακής τους αξίας, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει απώλειες της τάξης του 30%. Ο κλαδικός δείκτης βρίσκεται στα χαμηλά 32 μηνών, από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016. Οι τράπεζες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Χωρίς αυτές ανάπτυξη δεν μπορεί να έλθει. Κανένα άλλο εργαλείο δεν μπορεί να τις υποκαταστήσει και δυστυχώς, την νομοτέλεια αυτή κάποιοι δείχνουν να μην την αντιλαμβάνονται.
Η αγορά παραδίνεται καθημερινά στις άγριες διαθέσεις αυτών που σορτάρουν την αγορά. Οι τράπεζες δείχνουν ευάλωτες αφού τα κυβερνητικά σχέδια απορρίπτονται και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πείσει τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια για το αφήγημα της αυτόνομης πορείας εκτός προγράμματος.