Στις εργασίες της 3ης Υπουργικής Σύνοδο του Περιφερειακού Φόρουμ της Ένωσης για την Μεσόγειο (ΕγΜ), έλαβε μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που έλαβε χώρα σήμερα στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή 43 υπουργικών αντιπροσωπειών από τις δύο ακτές της Μεσογείου.
Την ανάγκη αποτελεσματικότερης νομής εργασιών μεταξύ των διαφόρων οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μεσογείου τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο Ν. Κοτζιάς στη βάση της προστιθέμενης αξίας που έχει αποκομίσει από τις πολλαπλές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σε συνεργασία με την Κύπρο, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα τα οποία έχει αντλήσει από την ενεργό αυτή εμπλοκή στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Επισήμανε, ότι πρωτίστως θα πρέπει να αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις και να αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε διαφορετικής πρωτοβουλίας στην περιοχή, στη βάση όμως μίας κοινής στοχοθεσίας και κοινών μεθόδων για την επίτευξη των στόχων.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την χρησιμότητα του συγκεκριμένου forum της ΕγΜ ως εργαλείου διαλόγου για την ανάπτυξη, τονίζοντας όμως την ανάγκη μεγαλύτερης και πιο έμπρακτης προσήλωσης όλων των μελών στους στόχους της Ένωσης.
Ως καίριας σημασίας παραμέτρους τόνισε την ανάπτυξη κοινών εγχειρημάτων (projects) καθώς και δικτύων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της εκπαίδευσης, ως ατμομηχανών συνανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε μάλιστα ως αρχικό στάδιο τη δημιουργία ενός δικτύου ερευνητικών κέντρων από όλες τις χώρες της περιοχής.
Χαρακτήρισε δε την εκπαίδευση και τις προοπτικές για τους νέους ανθρώπους ως κορυφαία προτεραιότητα για την περιοχή επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η προώθηση μίας θετικής ατζέντας συνεργασίας, που θα συμπεριλαμβάνει την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ισότιμη θέση των γυναικών στις κοινωνίες μας και την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, ανεξαιρέτως.
Η 3η Υπουργική Σύνοδος του Περιφερειακού Φόρουμ της Ένωσης για την Μεσόγειο κατά γενική ομολογία των συμμετεχόντων αποτέλεσε αφενός μια πολύ γόνιμη ευκαιρία για αποτίμηση του έργου της Ένωσης 10 χρόνια από την δημιουργία της, και αφετέρου για να δοθεί μια νέα ώθηση στις συγκεκριμένες συνεργασίες και συνέργιες που προάγει ο οργανισμός.
Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, προάγοντας την ανάπτυξη και την οικονομική συνεργασία των χωρών της περιοχής. Αυτό θα συμβάλει, όπως τονίστηκε, στην απομάκρυνση του ενδεχομένου ριζοσπαστικοποίησης και προσχώρηση των νέων σε λογικές περιθωριοποίησης, επιτρέποντας την ομαλή συμμετοχή τους στο κοινωνικό σύνολο.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για τις συνεχιζόμενες κρίσεις που υπονομεύουν την δυνατότητα εκπλήρωσης των προοπτικών που προσφέρει η συνεργασία στη Μεσογείο, με έμφαση στους πολέμους στη Συρία, την Λιβύη, τη Υεμένη αλλά και την συνεχιζόμενη ισραηλινό-παλαιστιακη διένεξη.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη μεταναστευτική κρίση και στην ανάγκη να αντιμετωπισθεί με βάση τις αξίες του ανθρωπισμού και με τρόπο βιώσιμο. Παράλληλα τονίσθηκε η δράση της Ενωσης σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και η εκπαίδευση.
Όπως εξήγησαν επίσης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο προεδρέυων της Ενωσης για το τρέχον έτος Ιορδανός ΥΠΕΞ Αιμάν Σαφάντι, ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Χοσέπ Μπορέλ και ο γενικός γραμματέας της ΕγΜ, Ν. Κάμελ, η συζήτηση εστιάστηκε στις προκλήσεις της περιοχής και στην κοινή βούληση για την κοινή αντιμετώπιση τους.
Αναδείχτηκε επίσης η σημασία της αναβάθμισης της συνεργασίας στο πλαίσιο του Φόρουμ, ενώ παράλληλα ανανεώθηκε και επαναδιατυπώθηκε η πολιτική βούληση των συμμετεχόντων να συνεργαστούν για την προαγωγή μιας ατζέντας που φοράς στην περιοχή.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο της συνάντησης, είχε συνομιλίες με σειρά ομολόγων του, μεταξύ των οποίων της Αιγύπτου, της Αυστρίας, της Κύπρου, της Κροατίας, της Αλβανίας, της Παλαιστίνης, καθώς και με τον επίτροπο διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.
Πηγή : ΑΠΕ – ΜΠΕ