«Ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας είναι η καλύτερη πλατφόρμα για την εξεύρεση λύσης που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων (στο Κόσοβο).
Ο διάλογος είναι το κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο πλαίσιο της άσκησης πολιτικής προστασίας «SRBIJA 2018», που διεξάγεται από το πρωί στο Μλαντένοβατς.
Ο κ.Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας ενώ σε ό,τι αφορά την KFOR σημείωσε πως διατηρεί «ένα ασφαλές περιβάλλον στο Κόσοβο, στο πλαίσιο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών», εξηγώντας πως αυτό σημαίνει «ένα ασφαλές περιβάλλον για όλες τις κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Σέρβων».
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ακόμα πως «στα Δυτικά Βαλκάνια, το ΝΑΤΟ έχει έναν πρωτεύοντα στόχο, να βοηθήσει στην οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας, που είναι τα θεμέλια της ευημερίας», σημείωσε πως το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως τη στρατιωτική ουδετερότητα που έχει επιλέξει η Σερβία και χαιρέτισε το γεγονός ότι το Βελιγράδι έχει επιλέξει την οδό της εταιρικής συνεργασίας με τη Συμμαχία, επισημαίνοντας πως αυτή η σχέση έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές.
«Το ΝΑΤΟ έχει βοηθήσει στην καταστροφή μεγάλης ποσότητας ναρκών, πυρομαχικών και ελαφρού οπλισμού […] οι επιστήμονές μας συνεργάστηκαν πάνω σε μια σειρά πρότζεκτ- από τα βιοκαύσιμα ώς τη ρομποτική», ανέφερε ως παράδειγμα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ εξήρε επίσης τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει υλοποιήσει η Σερβία, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σημειώνοντας πως σήμερα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην περιοχή, βοηθώντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε ακόμα στην «αμφιλεγόμενη», όπως τόνισε, εικόνα που εξακολουθεί να έχει το ΝΑΤΟ στη Σερβία, παραδεχόμενος πως «οι μνήμες της αεροπορικής εκστρατείας του 1999 παραμένουν οδυνηρές, ιδιαίτερα για αυτούς που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα» και διαβεβαιώνοντας πως η αεροπορική αυτή εκστρατεία «δεν ήταν εναντίον του σερβικού λαού, αλλά για να προστατευτούν οι πολίτες στην ευρύτερη περιοχή».
«Κάθε μία αθώα ζωή που χάθηκε ήταν μια τραγωδία για την οποία λυπάμαι πολύ. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και σε όλους όσοι έχασαν τους αγαπημένους τους και στις δύο πλευρές της διαμάχης», τόνισε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη για πρόοδο στις σχέσεις. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το παρελθόν αλλά πρέπει να προχωράμε πέρα απ’ αυτό. Αυτό κάνουν η Σερβία και το ΝΑΤΟ με την εταιρική τους σχέση. Κοιτάζουν μπροστά προς το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή : ΑΠΕ – ΜΠΕ