Μόλις 10 λεπτά μίλησε η Τερέζα Μέι στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε. κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. 10 λεπτά ήταν αρκετά για την πρωθυπουργό της Βρετανίας να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το Brexit, στέλνοντας τελεσίγραφο για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. το Μάρτιο.
Για μια ακόμη φορά το κλίμα ήταν βαρύ με αφορμή το Brexit. Η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με τη Daily Mail, πήρε το λόγο στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Αυστρίας μόλις για 10 λεπτά. Αλλά της ήταν αρκετά για να στείλει το μήνυμα πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η Βρετανία θα φύγει τον Μάρτιο και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Η Τερέζα Μέι προειδοποίησε τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. ότι είναι έτοιμη να αποχωρήσει ακόμη και χωρίς συμφωνία αν δεν βρεθεί λύσει μέσα στους επόμενους δυο μήνες. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινέσει σε καμία καθυστέρηση από αυτό που έχει ήδη αποφασιστεί, το οριστικό «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ε.Ε. τον Μάρτιο ούτε και προτίθεται να κάνει νέο δημοψήφισμα. Απέρριψε επίσης την πρόταση της Ε.Ε. για το θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους πως θα οδηγήσουν στη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Φωτογραφία Eurokinissi
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, η Τερέζα Μέι είπε: «Αναγνωρίζουμε όλοι ότι ο χρόνος πιέζει αλλά καθυστερώντας ή δίνοντας παράταση στις διαπραγματεύσεις δεν είναι επιλογή. Ξέρω πως για πολλούς από εσάς, το Brexit δεν είναι κάτι που θέλετε, αλλά είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσω πως δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα. Οι πολίτες έκαναν σαφή την ετυμηγορία τους και εγώ ως πρωθυπουργός θα την εφαρμόσω. Η Βρετανία θα φύγει στις 29 Μαρτίου του 2019. Δεν θα συμφωνήσουμε, φυσικά, σε κάθε λεπτομέρεια αλλά το έχουμε όλοι την ευθύνη να καταλήξουμε σε συμφωνία».
Η Τερέζα Μέι είχε κάνει σαφείς τις προθέσεις της από τη στιγμή που έφτασε στο δείπνο των ηγετών για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. «Εάν θέλουμε να καταλήξουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα, τότε, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλιξε τη θέση του, η ΕΕ πρέπει επίσης να εξελίξει τη δική της».
Φωτογραφία Reuters
Πέταξε έτσι το μπαλάκι στην πλευρά της Ε.Ε. Η οποία, από την πλευρά της, έκανε το ίδιο. Πέταξε το… μπαλάκι πίσω. Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που κάλεσε το Λονδίνο να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Στο «ιρλανδικό ζήτημα και ως προς το πλαίσιο της μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας, οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας», είπε ο Τουσκ.
Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες έχουν καταλήξει σε συμβιβασμούς για τα περισσότερα από τα ζητήματα που χαρακτηρίζονταν ακανθώδη ενόψει της αποχώρησης, ιδίως για την οικονομική διευθέτηση, όμως οι διαφωνίες παραμένουν σε κάποια σημεία, πάνω απ’ όλα όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία.
Φωτογραφία Reuters
Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, αλλά το Λονδίνο εναντιώνεται στους όρους του «μηχανισμού ασφαλείας» (του «backstop», κατά την ορολογία των Βρυξελλών) που θέλει η ΕΕ για να υπάρξει εγγυημένο αποτέλεσμα.
Η λύση που συνέστησαν οι 27, η παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση εάν δεν βρεθεί άλλη ικανοποιητική λύση, κρίθηκε «απαράδεκτη» από το Λονδίνο, καθώς θα οδηγούσε όπως τόνισε η βρετανική κυβέρνηση στη δημιουργία συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, αυτό «θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη, αλλά θα είναι φρικτό για το Ηνωμένο Βασίλειο», προειδοποίησε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο Τουσκ έχει ήδη προαναγγείλει ότι δεν αποκλείεται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit «στα μέσα Νοεμβρίου», πέραν εκείνης της 18ης Οκτωβρίου, που αρχικά θεωρείτο ότι θα σηματοδοτούσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ, κεντρική φωτογραφία Reuters