O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 στον Ρ/Σ ALPHA 989 και στον δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για τις τουρκικές προκλήσεις:
Εμείς έχουμε μια σταθερή γραμμή και αυτή θα υπερασπιστώ όσο γίνεται καλύτερα. Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και ταυτόχρονα η ανάδειξη της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Το έχουμε καταφέρει με τον καλύτερο τρόπο και ελπίζω να ανταποκριθώ και εγώ.
Σε ό,τι αφορά την προκλητικότητα της γείτονος, ας μην υπερβάλλουμε. Είναι μια πάγια πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία. Αυτό που κάνει δεν διευκολύνει την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή και έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και για τις δύο χώρες, ενώ ενέχει και κινδύνους ατυχημάτων.
Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ:
Υπάρχει μια συνεργασία αυτή τη στιγμή σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων. Η συνεργασία αυτή υλοποιείται με τους όρους ανεξαρτησίας της χώρας μας και στη βάση των υποχρεώσεων που έχουμε εμείς απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά και των όποιων υποχρεώσεων απορρέουν από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ. Είναι μια συμμετοχή που λέει ότι εμείς έχουμε παρουσία για αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, δηλαδή χωρίς συμμετοχή σε όποιες άλλες ενέργειες γίνονται. Αυτό είναι καθαρό εδώ και πολλά χρόνια.
Για το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για τα ναυπηγεία:
Η ΔΕΘ άνοιξε τον δρόμο για συζητήσεις δυνητικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Σταθερή αντίληψη της κυβέρνησης είναι πως οι όποιες συμφωνίες πιθανόν προκύψουν θα γίνουν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και κυρίως της οικονομίας της χώρας μας.
Για το τι θα γίνει με τις συντάξεις και γιατί νομοθετήθηκε πριν δύο χρόνια η περικοπή τους:
Θα ήθελα να σας θυμίσω τι μάχη δόθηκε τότε. Ήταν μια διαπραγμάτευση που περιείχε ένα στοιχείο, το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν μπορούσε να δεχθεί τις δικές μας προβλέψεις για την οικονομία της χώρας. Δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για την ελληνική προσέγγιση αποδείχθηκε ότι εμείς είχαμε δίκιο. Στα συμφωνηθέντα είναι το 3,5% πλεόνασμα, το οποίο πρέπει να πετυχαίνουμε για να εκπληρώνουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις. Η διαφορά είναι ότι, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, η επιλογή των μέσων για την επίτευξη των στόχων ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση. Εφόσον λοιπόν πιάνουμε αυτούς τους στόχους –όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το κάνουμε- νομίζω ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε αυτό το μέτρο, το οποίο είναι αχρείαστο, αντιαναπτυξιακό αλλά και μη διαρθρωτικό.
Στο ερώτημα πώς ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 ζητούσε εκλογές και τώρα καταγγέλλει τη ΝΔ που κάνει το ίδιο:
Δεν είναι το ίδιο. Εκείνη την περίοδο η όλη κατάσταση ήταν εθνικά επιζήμια, καθώς οι τότε κυβερνήσεις είχαν οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία. Όταν αναλάβαμε τη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015 τα ταμεία ήταν ελλειμματικά. Σήμερα δεν ισχύουν οι ίδιες συνθήκες και προφανώς δεν συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι. Είναι εθνικά επιζήμιο και επικίνδυνο αυτό που κάνει η ΝΔ εδώ και καιρό και είναι σφόδρα μικροκομματικό. Πρόσωπα που δεν ανήκουν στον χώρο μας, άνθρωποι που κινούνται στον χώρο της αγοράς, όπως είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, έχουν αναγνωρίσει την επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια και έχουν δημόσια υποστηρίξει ότι δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές. Οι άνθρωποι της αγοράς αντιλαμβάνονται την κατάσταση, δεν χρειάζεται να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ελληνική οικονομία είναι σε βάθος τετραετίας και άρα αφορούν την όποια επόμενη κυβέρνηση:
Το σύνολο των μέτρων αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και τη δυνατότητά του να έχει συμμετοχή στα οφέλη της ανάπτυξης, μετά από όλα όσα πέρασε τα προηγούμενα χρόνια. Παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό ένα συνεκτικό και κοστολογημένο σχέδιο σε βάθος χρόνου, είτε είναι τετραετία είτε δεκαετία. Έχει μεγάλη σημασία να ξέρουμε τι θα γίνει και με ποιον τρόπο. Εμείς σχεδιάζουμε την αλλαγή του παραγωγικού και του κοινωνικού μοντέλου της χώρας, προκειμένου η χώρα να ισχυροποιήσει τη θέση της στην Ευρώπη και στον παγκόσμιο χάρτη.
Για το μοντέλο που προτείνει η ΝΔ για το ασφαλιστικό:
Δεν χρήζει σχολιασμού ότι η ΝΔ προκρίνει το κεφαλοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα, εκθειάζοντας μάλιστα την εφαρμογή του στη Χιλή από τον δικτάτορα Πινοσέτ. Είναι ενδεικτικό του χαρακτήρα της σκέψης τους. Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα λειτουργεί στη λογική ότι οι εισφορές τοποθετούνται με ατομικό τρόπο, επενδύονται σε πραγματικό χρόνο και αποδίδονται στον ασφαλισμένο κατά τη συνταξιοδότησή του.
Αντίθετα, αυτό το οποίο είναι βαθιά κοινωνικό, το σύστημα που ισχύει σε όλα τα κράτη που έχουν κοινωνική αντίληψη, είναι το αναδιανεμητικό, δηλαδή οι εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων αξιοποιούνται για την καταβολή των σημερινών συντάξεων. Εφόσον εφαρμοστεί η πρόταση της ΝΔ, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό για 1,5 περίπου εκατομμύριο ανθρώπους.
Τι λέει για αυτούς η ΝΔ, να τους πετάξουμε στον Καιάδα; Πρόκειται για αντίληψη που πράγματι συμβαδίζει με το καθεστώς Πινοσέτ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ