«Αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια έλαβε τέλος με την επιστροφή του συριακού καθεστώτος [σ.σ. του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ] στο νότιο τμήμα της Συρίας», ανέφερε δελτίο Τύπου του στρατού.
Συνολικά, τα πέντε τελευταία χρόνια, 4.900 Σύροι άμαχοι, ανάμεσά τους 1.300 παιδιά, εισήχθησαν και δέχθηκαν ιατρικές φροντίδες σε ισραηλινά νοσοκομεία, ενώ 7.000 ασθενείς και τραυματίες δέχθηκαν ιατρικές περιποιήσεις σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας εγκατεστημένο κοντά στη γραμμή οροθεσίας στο Γκολάν.
Διανεμήθηκαν επίσης τρόφιμα, ιατρικός εξοπλισμός, φάρμακα, σκηνές, γεννήτριες, καύσιμα και ρουχισμός, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Μολαταύτα από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ αρνείται πάντα να υποδεχθεί Σύρους πρόσφυγες.
Το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 μεγάλο τμήμα των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία προσάρτησε το 1981. Αυτή η προσάρτηση ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Οι αρχές του Ισραήλ λένε ότι προσπαθούν να μείνουν στο περιθώριο της ένοπλης σύρραξης στη γειτονική χώρα — τα δύο κράτη, από τεχνική άποψη, παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση — αλλά έχει διεξαγάγει πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος του Άσαντ και των συμμάχων του, της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου και του Ιράν.
Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος ξέσπασε το 2011, έπειτα από την καταστολή από το καθεστώς διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό, μεταμορφώθηκε σε μια εξαιρετικά περίπλοκη και φονική σύγκρουση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 360.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ