Η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο repo για δάνεια μίας εβδομάδας στο 24%, το οποίο σημαίνει ότι έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 11,25 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη Απριλίου, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη βουτιά της λίρας. Η απόφαση ήρθε αφού ο Ερντογάν επανέλαβε την αντίθεσή του στα υψηλά επιτόκια μόλις λίγες ώρες πριν, λέγοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων κινήσεων της κεντρικής τράπεζας.
Μετά την απόφαση, το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε στις 6,01 λίρες ανά δολάριο, από τις 6,4176 προηγουμένως.
Τα… φιρμάνια του Ερντογάν
H Τουρκία θα λάβει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την υποχώρηση της λίρας και δεν θα αποφύγει «δύσκολα» βήματα, παραμένοντας στο πλαίσιο των κανόνων της ελεύθερης οικονομίας, είχε δηλώσει ο Ερντογάν πριν την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων.
Σε ομιλία του σε ένωση χρηματιστών στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε ότι κανείς δεν πρέπει να κάνει συναλλαγές σε ξένο νόμισμα, εκτός από τους εξαγωγείς και εισαγωγείς.
Στο πλαίσιο του… αφορισμού των ξένων νομισμάτων, ο πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε (και διέταξε) ότι οι συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακινήτων θα πρέπει να είναι σε λίρες, δίνοντας τέλος σε τέτοιου είδους συμφωνίες σε ξένο νόμισμα, με στόχο τη στήριξη του εθνικού νομίσματος.
Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε σήμερα (13.09.2018) στην επίσημη Εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, προβλέπει ότι τα συμβόλαια πώλησης και μίσθωσης σε ξένο νόμισμα πρέπει να μετατραπούν σε λίρες εντός 30 ημερών.
Στην Τουρκία, ιδιαίτερα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, είναι συνηθισμένη πρακτική να συνάπτονται συμβόλαια πώλησης και μίσθωσης ακινήτων σε ξένο νόμισμα.