Το Κινεζικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 9 Μαΐου 2017 είχε δηλώσει ότι η Μονάδα Πυραύλων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού προχώρησε στη δοκιμασία ενός νέου τύπου πυραύλου κάπου στη Θάλασσα του Βοχάϊ, τις τελευταίες ημέρες και πέτυχε επιθυμητά αποτελέσματα. Ωστόσο, το Πεκίνο δεν προσέφερε λεπτομέρειες σχετικά με το όπλο που δοκιμάστηκε.
Η Μονάδα Πυραύλων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έθεσε σε λειτουργία το βαλλιστικό βλήμα ενδιάμεσης εμβέλειας DF-26 (IRBM) φέτος τον Απρίλιο.
Ο συνταγματάρχης Wu Qian, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας είχε αναφέρει σε δημοσιογράφους τον Απρίλιο ότι οι πύραυλο Dongfeng-26 είναι έτοιμοι και πρόκειται να ενσωματωθούν στην πλήρη εγκατάσταση της μονάδας και από τότε έχουν επίσημα ανατεθεί σε λειτουργία.
Ο Wu στη συνέχεια έδωσε κάποια στοιχεία για τα βλήματα νέας γενιάς. Αρχικά, ερευνώνται, αναπτύσσονται και κατασκευάζονται από την Κίνα ανεξάρτητα, με αποτέλεσμα να έχει πλήρη ιδιοκτησία πάνω σε αυτό. Δεύτερον, μπορεί να μεταφέρει τόσο συμβατικές όσο και πυρηνικές κεφαλές, ικανές τόσο για ταχείες πυρηνικές αντισταθμίσεις όσο και για συμβατικά χτυπήματα ακριβείας μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας.
Τρίτον, είναι σε θέση να πλήξει με ακρίβεια τόσο στόχους στη ξηρά όσο και μεσαία και μεγάλα πλοία στη θάλασσα. Τέταρτον, αρκετές νέες τεχνολογίες έχουν εφαρμοστεί στον πύραυλο, πράγμα που συμβάλλει στην αύξηση της αξιοποίησης του πυραύλου και στη βελτίωση της χρήσης και αποτελεσματικότητάς του.
Ωστόσο, ο Wu παρατήρησε ότι το Πεκίνο, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Ρωσία. εξακολουθεί να διατηρεί μια αυστηρή πολιτική, όχι πρώτου πλήγματος πυρηνικών όπλων, παρά την τοποθέτηση του νέου όπλου.
Το DF-26, το οποίο είναι τώρα λειτουργικό, έχει μια εμβέλεια 3.000-4.000 χιλιομέτρων. Επίσης, μπορεί να μεταφέρει πυρηνικό ή συμβατικό όπλο 1200 -1800 κιλών. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα μπορεί να χτυπήσει απευθείας στο έδαφος των ΗΠΑ στο Γκουάμ σε περίπτωση πολέμου ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει τα πλοία στη θάλασσα. Ως εκ τούτου, ο τεράστιος πύραυλος των 20.000 κιλών θα μπορούσε να πλήξει όχι μόνο το Γκουάμ, αλλά και τον αμερικανικό στόλο των αεροπλανοφόρων κατηγορίας Nimitz και των πυρηνικής ενέργειας κατηγορίας Ford.
Όπως δήλωσε ο Wu, το DF-26 θα αναπτυχθεί σε δύο εκδόσεις, το DF-26A και το DF-26B, με διαφορετικές κεφαλές και συστήματα καθοδήγησης. Μία έκδοση πιθανώς έχει σχεδιαστεί για να χτυπήσει σταθερούς στόχους εδάφους και πιθανόν να είναι εφοδιασμένος με μια διπλή πυρηνική / συμβατική κεφαλή, η οποία θα μπορούσε να έχει ένα κυκλικό σφάλμα πιθανότητας 150-450 μέτρων.
Ωστόσο, η παραλλαγή βαλλιστικών πυραύλων κατά του πλοίου του όπλου DF-26 που έχει σχεδιαστεί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ακριβής και άρα θα είναι αναγκαίες κάποιες προσαρμογές. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι ο τρόπος με τον οποίο το όπλο στοχεύει και καθοδηγείται.
Υπήρξαν κάποιες εικασίες ότι η δοκιμή πυραύλων τον Μάιο του 2017 στην κορεατική χερσόνησο ήταν DF-26, ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Το Κινεζικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 9 Μαΐου 2017 είχε δηλώσει ότι η Μονάδα Πυραύλων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού προχώρησε στη δοκιμασία ενός νέου τύπου πυραύλου κάπου στη Θάλασσα του Βοχάϊ, τις τελευταίες ημέρες και πέτυχε επιθυμητά αποτελέσματα. Ωστόσο, το Πεκίνο δεν προσέφερε λεπτομέρειες σχετικά με το όπλο που δοκιμάστηκε.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Liang Guoliang στο Χονγκ Κονγκ είχε δηλώσει στη South China Morning Post πως το βλήμα θα μπορούσε να εκτοξευθεί από τα βορειοδυτικά προς τα ανατολικά με μια εμβέλεια από 2.000 χιλιομέτρων ή παραπάνω και δεδομένης της περιοχής προσγείωσης, η δοκιμή προφανώς απευθύνεται στο THAAD στη Νότια Κορέα.
Δείτε βίντεο με πλάνα από το νέο υπερόπλο της Κίνας: