Ο οίκος εκτιμά ότι το μερίδιο του ρωσικού χρέους που κατέχουν αμερικανοί ανέρχεται σε 719 δισ. ρούβλια (9,4 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την αναφορά που ήρθε στην κατοχή του Sputnik.
Από τον Ιανουάριο του 2018, η πλειονότητα τον κατόχων του ρωσικού χρέους (66%) ήταν κάτοικοι ΗΠΑ, 7% κάτοικοι Λουξεμβούργου και 1,4% δήλωναν κάτοικοι Νορβηγίας. Βρετανοί, Γερμανοί, Ιταλοί και άλλοι Ευρωπαίοι κάτοικοι κατέχουν από κοινού 4,6% του ρωσικού χρέους, ή 382,9 δισ. ρούβλια. Κάτοικοι του Καναδά κατέχουν χρέος ύψους 47,7 δισ. ρούβλια και Ιάπωνες 46,5 δισ.
Η πρόταση νέων κυρώσεων που παρουσίασαν αμερικανοί γερουσιαστές στα τέλη του Ιουλίου στοχεύει να μπλοκάρει συναλλαγές σε δολάρια από ρωσικές τράπεζες και αμερικανικές επιχειρήσεις με το κρατικό χρέος της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (AmCham) στη Ρωσία ανέφερε ότι οι αμερικανοί τραπεζίτες δεν καλωσορίζουν τις πιθανές κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά του ρωσικού χρέους, γιατί οι απαγορεύσεις, αν επιβληθούν, πιθανότατα θα βλάψουν τα αμερικανικά συμφέροντα.
Το AmCham σημειώνει ότι η πρόταση πυροδότησε και σχετική διαμάχη στις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η ζήτηση των εγχώριων επενδυτών θα ήταν αρκετή για την επιβολή προγράμματος ομοσπονδιακών δανείων ακόμα και χωρίς ξένες επενδύσεις σε περίπτωση που οι ΗΠΑ υλοποιήσουν τις προτεινόμενες κυρώσεις.
Τα ποσά δανεισμού στο εσωτερικό ανήλθαν σε περίπου 14 δισ. ευρώ το 2018. Εκτός από τις ρωσικές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε ομοσπονδιακά ομόλογα στο πλαίσιο της πολιτικής της Τράπεζας της Ρωσίας για ελαχιστοποίηση των επενδυτικών κινδύνων.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (CBR), λίγο μετά τη συνάντηση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του αμερικανού ομόλογού του Ντόναλντ Τραμπ, οι μη κάτοικοι επένδυσαν πάνω από 440 εκατ. Ευρώ σε κρατικά ομόλογα της Ρωσίας.
Η αύξηση των φόβων των διεθνών επενδυτών για έναν εμπορικό πόλεμο και η ελαφρά αποκατάσταση της όρεξης για κίνδυνο ήταν οι κυρίαρχες τάσεις τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εκροή κεφαλαίων από χώρες των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με τον Ιούνιο, που με τη σειρά του, σταθεροποίησε τη δυναμική της ρωσικής κεφαλαιαγοράς.
Πηγή: Sputnik