»Πρέπει να πιστώσουμε στην κυβέρνηση ότι δεν έκανε πίσω σε σχέση με την απόπειρα της τουρκικής πλευράς να χρησιμοποιήσει την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ως εργαλείο πίεσης», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης.
Όπως είπε ο κ. Φίλης, η Τουρκία επιχείρησε «μία να θέσει το ζήτημα των οχτώ πραξικοπηματιών, κατ’ αυτήν ως πιθανό αντάλλαγμα, την άλλη να θέσει το ζήτημα των εννέα, οι οποίοι συνελήφθησαν μία ημέρα πριν την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα και κατηγορήθηκαν, μάλιστα, και για σχέδια δολοφονίας του».
«Προσπαθούσε», σημείωσε, «να βάλει σε ένα πακέτο, μια σειρά από ζητήματα και η ελληνική κυβέρνηση έμεινε σταθερή και συνεπής στη θέση της. Η Τουρκία άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών, ως εργαλείο πίεσης».
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη στη θετική έκβαση της υπόθεσης συντέλεσε και «η διεθνοποίηση του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αλλά και το γεγονός ότι η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή της νεότερης ιστορίας της».
«Είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν βρίσκεται σε μια τόσο δυσάρεστη κατάσταση στο εσωτερικό ως προς την οικονομία και καλείται να διαχειριστεί μια ‘φούσκα’, η οποία μεγάλωνε όλα τα προηγούμενα χρόνια και σε περίπτωση που σκάσει στα χέρια του, ο πάταγος θα είναι μεγαλύτερος του αναμενομένου», εξήγησε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει κινήσεις που στέλνουν ένα σήμα στις αγορές και δεν είναι τυχαίο ότι τις δυο προηγούμενες ημέρες, η λίρα, μετά από μια κατακρήμνισή της και συνεχείς υποτιμήσεις, ανατιμήθηκε».
Σε ό,τι αφορά την προοπτική να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «δημιουργούνται συνθήκες ενός καλύτερου περιβάλλοντος μεταξύ των δύο χωρών», όμως, όπως είπε, αυτό δεν πρέπει «να θολώσει τα νερά» διότι «η Τουρκία εξακολουθεί να έχει τις διεκδικήσεις και τις αξιώσεις που έχει στο Αιγαίο και θα φανεί τους επόμενους μήνες, εάν ο Ερντογάν, στο πλαίσιο γεφύρωσης των διαφορών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα γίνει συμβιβαστικός ή εάν θεωρεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι αδύναμοι κρίκοι σε αυτή τη σχέση με την Ευρώπη και θα επιχειρήσει, μέσα από αυτές τις χώρες, να στέλνει μηνύματα προς την Ευρώπη αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό».