Οι απαντήσεις στο «πώς κατασκευάζουμε έναν ισχυρό στρατό» παραμένουν οδυνηρά απλές. Τα κράτη που έχουν πρόσβαση σε ενθουσιώδεις πληθυσμούς με υψηλό ανθρώπινο κεφάλαιο, που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες από τις ισχυρές και σύγχρονες οικονομίες και που μπορούν να διαρθρώσουν τις πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις με αρκετή, αλλά όχι πολύ μεγάλη ανεξαρτησία, τείνουν να τα πηγαίνουν πολύ καλά. Η εμπειρία δεν βλάπτει. Η απλότητα των απαντήσεων δεν σημαίνει ότι υπάρχουν εύκολες συνταγές επιτυχίας.
Το επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων έχει μετατοπιστεί δραματικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου από τις χερσαίες μάχες. Σχετικά λίγες είναι επιχειρήσεις πλέον που απαιτούν την κατίσχυση έναντι μιας τεχνολογικά και δογματικά ισάξιας δύναμης, με σκοπό την κατάκτηση ή την απελευθέρωση εδαφών. Η προετοιμασία για αυτές τις επιχειρήσεις παραμένει σημαντική, αλλά και οι Στρατοί Ξηράς έχουν πλέον μια σειρά άλλων προτεραιοτήτων.
Ποια θα είναι η ισορροπία δυνάμεων στους στρατούς ξηράς το 2030, πιθανότατα μετά το τέλος των πολέμων κατά της τρομοκρατίας και των πολέμων της ρωσικής ανασυγκρότησης;
Οι προβλέψεις είναι δύσκολες, ειδικά για το μέλλον, αλλά μερικά σχετικά απλά ερωτήματα μπορούν να βοηθήσουν την ανάλυσή. Τα τρία βασικά ερωτήματα είναι:
- • Διαθέτει ο στρατός πρόσβαση σε εθνικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένης μιας καινοτόμου τεχνολογικής βάσης;
- • Διαθέτει ο στρατός επαρκή υποστήριξη από τις πολιτικές αρχές, χωρίς να διακυβεύεται η ανεξαρτησία του;
- • Διαθέτει ο στρατός πρόσβαση στη βιωματική μάθηση; Έχει την ευκαιρία να μάθει και να καινοτομεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης;
Με αυτά τα ερωτήματα, οι περισσότερες δυνάμεις εδάφους του 2030, θα μοιάζουν πολύ με τις πιο ισχυρές δυνάμεις του σήμερα, με ίσως μερικές σημαντικές αλλαγές.
Αυτοί θα είναι οι ισχυρότεροι στρατοί ξηράς στον πλανήτη το 2030:
Ινδία
Ο Ινδός Στρατός είναι έτοιμος να σταθεί δίπλα στις πιο ισχυρές χερσαίες δυνάμεις του πλανήτη. Ο στρατός έχει ασχοληθεί με επιχειρήσεις μάχης σε όλο το φάσμα έντασης, αντιμετωπίζοντας μιας μαοϊκή εξέγερση εντός της χώρας, ενός αντάρτικου υποκινούμενου από το Πακιστάν στο Κασμίρ και μια ποικιλία άλλων, μικρότερων εγχώριων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, ο Ινδικός στρατός παραμένει καλά προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με το Πακιστάν, αφού έχει αποκτήσει εμπειρία σε αληθινά πεδία μάχης. Συνολικά, οι εμπειρίες αυτές βοήθησαν ώστε ο στρατός να σφυρηλατήσει ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής από το Νέο Δελχί.
.
Ενώ ο εξοπλισμός του ινδικού στρατού έχει υστερήσει σημαντικά από τους ανταγωνιστές του, η Ινδία έχει τώρα πρόσβαση σε σχεδόν ολόκληρο το σύμπαν στρατιωτικής τεχνολογίας. Η Ρωσία, η Ευρώπη, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες πωλούν τα στρατιωτικά προϊόντα τους στην Ινδία, ενισχύοντας μια αυξανόμενη εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Παρά τον ανταγωνισμό με την Αεροπορία και το Ναυτικό, ο Ινδικός Στρατός θα έχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες μελλοντικά από ότι στο παρελθόν, καθιστώντας τον όλο και πιο ισχυρό.
Γαλλία
Από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία θα διατηρήσει πιθανώς τον πιο ικανό στρατό στο μέλλον. Η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στην ιδέα του να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και πιστεύει σαφώς στην αναγκαιότητα διατήρησης αποτελεσματικών χερσαίων δυνάμεων για την εκπλήρωση αυτού του ρόλου. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί στο μέλλον και ίσως ακόμη και να επιταχυνθεί, καθώς η Γαλλία αναλαμβάνει μεγαλύτερο έλεγχο των μηχανισμών ασφαλείας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αμυντική βιομηχανία της Γαλλίας παραμένει ισχυρή, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο μέτωπο των εξαγωγών. Ο στρατός διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό διοίκησης και επικοινωνίας, και αποτελεί τον κορμό των περισσοτέρων πολυμερών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει πρόσβαση σε εξαιρετικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και πυροβολικού. Η δέσμευση της γαλλικής κυβέρνησης για τη διατήρηση μιας ισχυρής εγχώριας βιομηχανίας όπλων, λειτουργεί υπέρ της διατήρησης της στρατιωτικής υπεροχής της, αλλά και της ενίσχυσης των συμμάχων τους.
Ο γαλλικός στρατός έχει σημαντική εμπειρία με στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έχει πολεμήσει στα Αφγανικά και βορειοαφρικανικά θέατρα των πολέμων κατά της τρομοκρατίας, χρησιμοποιώντας τακτικές και ειδικές δυνάμεις για να στηρίξουν τους ντόπιους στην μάχη τους κατά των εχθρικών δυνάμεων. Ο στρατός απολαμβάνει επίσης την υποστήριξη των δύο άλλων γαλλικών όπλων, το Ναυτικό έχει αξιόλογες ικανότητες εκστρατείας και η Πολεμική Αεροπορία επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στις επιχειρήσεις υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης των βομβαρδισμών, της αερομεταφοράς και της αναγνώρισης των πεδίων της μάχης. Ο αρθρωτός, επαγγελματικός χαρακτήρας του Στρατού τον καθιστά ικανό να αναπτυχθεί σε ένα ευρύ φάσμα εδαφών.
Ρωσία
Ο ρωσικός στρατός υπέμεινε μια δυσβάσταχτη μεταμόρφωση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, χάνοντας ένα μεγάλο μέρος των πόρων του, της πολιτικής επιρροής και του ανθρωπίνου δυναμικού. Το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα που υποστήριξε τον Κόκκινο Στρατό κατέρρευσε αργά, αφήνοντας τον στρατό με παρωχημένο και κακώς συντηρημένο εξοπλισμό. Το αξιόμαχο του μειώθηκε και ο στρατός δυσκολεύθηκε ακόμα και στην καταπολέμηση μη-τακτικών δυνάμεων στην Τσετσενία και αλλού.
Βέβαια σήμερα δεν έχει ανακτήσει πλήρως την στρατιωτική του ισχύ, αλλά μερικά πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Οι θετικές εξελίξεις για την ρωσική οικονομία επέτρεψαν περισσότερες επενδύσεις για την ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας. Οι μεταρρυθμίσεις, ειδικά στις ειδικές δυνάμεις, βοήθησαν τη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο στην Τσετσενία. Το 2008, ο ρωσικός στρατός νίκησε γρήγορα τη Γεωργία, και το 2014 πρωταγωνίστησε στην κατάληψη της Κριμαίας από την Ουκρανία. Αυτοί οι πόλεμοι θα μπορούσαν να ονομαστούν οι «Πόλεμοι της Ρωσικής Ανασυγκρότησης», μια σύγκρουση που ίσως δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να διαδραματίζει τον κεντρικό ρόλο στην άσκηση πολιτικής επιρροής στο εγγύς εξωτερικό της Μόσχας, παρά το γεγονός ότι έχει παραχωρήσει αρκετό έδαφος στο ναυτικό και την αεροπορία τα τελευταία χρόνια.
Ο Ρωσικός Στρατός θα παραμείνει μια αποτελεσματική δύναμη το 2030, αλλά θα έχει σοβαρά προβλήματα. Η πρόσβαση στην τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον. Οι πληγές από την κατάρρευση της σοβιετικής στρατιωτικής βιομηχανίας έχουν εμφανιστεί σε όλο τους το μεγαλείο, αφήνοντας ένα σύστημα καινοτομίας και παραγωγής το οποίο δυσκολεύεται σημαντικά να ανταπεξέλθει. Το ανθρώπινο δυναμικό μπορεί ακόμη να προκαλέσει προβλήματα, καθώς ο στρατός φαίνεται να είναι κολλημένος μεταξύ του παλαιού μοντέλου υποχρεωτικής στράτευσης (που βασίζεται σε έναν πληθυσμό που μειώνεται) και του εθελοντικού συστήματος που καθιστά τις ειδικές δυνάμεις τόσο ξεχωριστές. Οι γείτονες της Ρωσίας θα συνεχίσουν να φοβούνται το μέγεθος και την ικανότητα του ρωσικού στρατού (ειδικά στις λεγόμενες «υβριδικές» επιχειρήσεις) για πολύ καιρό.
Ηνωμένες Πολιτείες
Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών αντιπροσωπεύει το χρυσό πρότυπο για ένα στρατό ξηράς από το 1991 και μετά τουλάχιστον. Η ήττα του ιρακινού στρατού το 1991 και η ολοσχερή καταστροφή του ίδιου πάλι το 2003, παραμένουν τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα του στρατού των ΗΠΑ με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ο στρατός συνέχισε τις χερσαίες επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ενώ οι ειδικές δυνάμεις του έχουν επιχειρήσει σχεδόν σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη.
Ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε ένα τρομερό σύστημα στρατιωτικής καινοτομίας. Μοιράζεται την πίτα με το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και το Σώμα πεζοναυτών, αλλά παρά την υποτονική ανάπτυξη του την τελευταία δεκαετία, το μερίδιο του παραμένει πολύ μεγάλο. Ενώ μέρος του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό εξακολουθεί να χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πόλεμου, όμως σχεδόν όλο αυτό το υλικό έχει υποστεί μια σειρά αναβαθμίσεων για να φτάσει στα πρότυπα του σύγχρονου, δικτυωμένου πολέμου. Ο Στρατός έχει το μεγαλύτερο στόλο μη-επανδρομένων αεροσκαφών στον κόσμο, συνδέοντας την παρατήρηση με ακριβή και θανατηφόρα πλήγματα.
Επιπλέον, ο στρατός έχει δεκαπέντε χρόνια μαχητικής εμπειρίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τη μεγαλύτερη περίοδο συνεχών πολεμικών επιχειρήσεων από την εποχή των πολέμων κατά των ιθαγενών. Βεβαίως, η εμπειρία φέρνει και κινδύνους, όπως η οργανωτική εξάντληση. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την, προφανώς ατελείωτη, φύση των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, ο στρατός των ΗΠΑ θα παραμείνει η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη ξηράς στον κόσμο το 2030, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά
Κίνα
Τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις χερσαίες δυνάμεις του. Για δεκαετίες, ο στρατός ξηράς της Κίνας λειτούργησε ως εγγυητής συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Καθώς οι μεταρρυθμίσεις έλαβαν χώρα, ο στρατός ανέλαβε τον ρόλο και ενός εμπορικού οργανισμού, εκτός από αυτόν του στρατιωτικού, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο μιας μεγάλης ποικιλίας μικρών επιχειρήσεων.
Αυτή η κατάσταση άρχισε να μετατρέπεται καθώς η κινεζική οικονομία αναπτύχτηκε με αλματώδη ταχύτητα τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και σε έναν ολοένα και πιο καινοτόμο τεχνολογικό τομέα, ο στρατός ξηράς άρχισε να αναβαθμίζεται και να μεταρρυθμίζεται, με αποτέλεσμα να καταστεί ένας σύγχρονος στρατιωτικός οργανισμός.
Όπως και ο Αμερικανός Στρατός Ξηράς, έτσι και ο Κινεζικός πρέπει να ανταγωνίζεται για τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού με τους άλλους δύο κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών τους, την Αεροπορία και το Ναυτικό. Η εποχή κατά την οποία η Κίνα έδινε αμέριστη προτεραιότητα στο Στρατό Ξηράς σε βάρος του Ναυτικού και της Αεροπορίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Επίσης, ο Κινέζικος Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν θα μπορέσει ποτέ να απεμπλακεί πλήρως από τις συγκρούσεις των φραξιών στο εσωτερικό του Κομμουνιστικού Κόμματος, οι δυο τους είναι πολύ στενά συνδεδεμένοι, ώστε είναι εξαιρετικά απίθανο κάποια στιγμή να μετατραπεί η σχέση αυτή σε μια δυτικού τύπου πολιτικο-στρατιωτική σχέση.
Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει μαζικά έργα εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού, ρεαλιστική εκπαίδευση και βήματα προς την επαγγελματικοποίηση του στρατού ξηράς Ενώ δεν έχει το ίδιο επίπεδο χρηματοδότησης με τον αμερικανικό στρατό, αντιθέτως έχει πρόσβαση σε απεριόριστο ανθρώπινο δυναμικό και ελέγχει περισσότερους πόρους σχεδόν από οποιοδήποτε άλλο στρατό στον κόσμο. Το μόνο πράγμα που δεν διαθέτει ο στρατός ξηράς είναι η πραγματική εμπειρία στα πεδία μάχης, αφού δεν έχει διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά τον σινο-βιετναμέζικο πόλεμο και δεν έχει παίξει κανένα ρόλο στις μεγάλες συγκρούσεις αυτού του αιώνα. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι υπάρχουσες τάσεις στον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση του, θα αλλάξουν κατεύθυνση τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.
Τελικές Σκέψεις
Στο τέλος, οι απαντήσεις στο «πώς κατασκευάζουμε έναν ισχυρό στρατό» παραμένουν οδυνηρά απλές. Τα κράτη που έχουν πρόσβαση σε ενθουσιώδεις πληθυσμούς με υψηλό ανθρώπινο κεφάλαιο, που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες από τις ισχυρές και σύγχρονες οικονομίες και που μπορούν να διαρθρώσουν τις πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις με αρκετή, αλλά όχι πολύ μεγάλη ανεξαρτησία, τείνουν να τα πηγαίνουν πολύ καλά. Η εμπειρία δεν βλάπτει. Η απλότητα των απαντήσεων δεν σημαίνει ότι υπάρχουν εύκολες συνταγές επιτυχίας.