Η Βρετανία ανακοίνωση πριν λίγες μέρες το μαχητικό της αεροσκάφος 6ης γενιάς το «Tempest» κατά την διάρκεια της διεθνούς αεροπορικής έκθεσης Farnborough Airshow και ήδη η αμερικανική Boeign εκδήλωσε ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Η Boeing, ο μεγαλύτερος σχεδιαστής αεροσκαφών στον κόσμο, θα είναι «ενθουσιασμένη» να συμμετάσχει στο νέο βρετανικό πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσε η επικεφαλής της εταιρίας, αν και δήλωσε πως η Βρετανία θα πρέπει να διευκρινίσει λεπτομέρειες σχετικά με το έργο.
Η Leanne Caret, διευθύνων σύμβουλος της Boeing Defense, Space & Security, δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή της στο Farnborough Airshow ότι η Boeing παρακολουθεί την κατάσταση στενά, αλλά ήταν ακόμη πρόωρο να προβεί σε πιο οριστικές δηλώσεις.
«Η Βρετανία πραγματοποιεί ακόμη τις δικές της αξιολογήσεις και ακόμα προσπαθούν να δουν που ακριβώς θέλει να πάει το πρόγραμμα αυτό», είπε.
«Εάν υπάρχει μια ευκαιρία όπου η εταιρεία Boeing μπορεί να συμμετάσχει και να παίξει κάποιο ρόλο, θα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι να γίνουμε μέρος αυτού του ταξιδιού», πρόσθεσε.
Η Βρετανία αυτή την εβδομάδα αποκάλυψε τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός νέου stealth μαχητικού αεροσκάφους 6ης γενιάς με την ονομασία Tempest, το οποίο θα ανταγωνιστεί το αντίστοιχο γαλλο-γερμανικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017.
Η Dassault Aviation και η Airbus ηγούνται του γαλλογερμανικού προγράμματος, ενώ το βρετανικό έργο θα διαχειρίζεται η BAE Systems, η Ιταλική Leonardo, η κατασκευαστής κινητήρων Rolls Royce και η κατασκευαστής πυραύλων MBDA.
Δεν είναι σαφές εάν τα δύο έργα θα μπορούσαν να συγχωνευθούν μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή αν η Βρετανία θα δημιουργήσει νέες συμμαχίες, ίσως με τη Saab της Σουηδίας, κατασκευαστή του μαχητικού αεροσκάφους Gripen.
Μπορεί επίσης να εξετάσει την Boeing, η οποία συνεργάστηκε πρόσφατα με την Embraer της Βραζιλίας και έχει στενούς δεσμούς με τη Saab, δήλωσε ο Richard Aboulafia, αντιπρόεδρος του Teal Group.
Η συνεργασία με την BAE, τη Saab και ενδεχομένως την Embraer σε έναν νέο μαχητικό θα παρείχε ένα σοβαρό αντίβαρο στο γαλλο-γερμανικό σχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη χορηγήσει αρχικές συμβάσεις μελέτης σε Airbus και Dassault.
Θα προσέφερε επίσης στην Boeing, η οποία κατασκευάζει τα μαχητικά F/A-18E/F και F-15, την ευκαιρία να επιστρέψει σε ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών μετά την ήττα της στον διαγωνισμό ανάπτυξης του F-35 από την Lockheed Martin το 2001.
Διαβάστε επίσης: Tempest: Ξεχάστε το F-35, έρχεται η «Θύελλα» το βρετανικό μαχητικό 6ης γενιάς – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
Πηγή Reuters