Οι δυνάμεις αυτές «είναι έτοιμες να θυσιάσουν τα συμφέροντα των συμμάχων τους και ακόμη και τις εγγυήσεις για την ίδια τους την ασφάλεια», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος υπενθύμισε στο πλαίσιο αυτό ότι η συνθήκη για τον περιορισμό του αριθμού των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στην Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (η νέα START), εκπνέει το 2021.
«Εάν δεν αρχίσουμε από σήμερα, από τώρα, το έργο της επέκτασης της συνθήκης αυτής , σε ενάμιση χρόνο απλώς θα εκπνεύσει, δεν θα υπάρχει πια», προειδοποίησε.
Όλοι και ο… Τραμπ μόνος του μετά από το Ελσίνκι
Από την συνάντηση κορυφής του Ελσίνκι, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται βροχή επικρίσεων στις ΗΠΑ προερχόμενες και από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, για την «συμφιλιωτική» του στάση απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το τετ α τετ που οι δύο πρόεδροι είχαν στο Ελσίνκι παρουσία μόνο των διερμηνέων του αποτελεί αντικείμενο εικασιών και ανησυχιών και ορισμένα μέλη του Κογκρέσου φτάνουν μέχρι του σημείου να προτείνουν ο διερμηνέας του Τραμπ να κληθεί να προσέλθει στο Κογκρέσο για να καταθέσει.
«Τα συμφέροντα του κόμματος τους είναι πιο σημαντικά από τα εθνικά»
«Βλέπουμε στις ΗΠΑ δυνάμεις για τις οποίες τα συμφέροντα του κόμματός τους είναι πιο σημαντικά από τα εθνικά συμφέροντα», είπε ο Πούτιν. «Η Ρωσία παραμένει ωστόσο ανοικτή στην ενίσχυση των επαφών με τις ΗΠΑ, με βάση την ισότητα και τα αμοιβαία οφέλη», πρόσθεσε.
«Έχουμε ανάγκη μιας νέας θετικής ημερήσιας διάταξης που θα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μία από κοινού προσπάθεια, την εξεύρεση σημείων επαφής. Φυσικά, μιλήσαμε γι΄αυτό κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε.