Νέες απειλές για την Κυπριακή ΑΟΖ από τον Τούρκο Πρέσβη στη Ρώμη.
Χωρίς περιστροφές Μουράτ Σαλίμ Εσενλί και αναφερόμενος στην κρίση που ξέσπασε με το γεωτρύπανο της Ιταλικής Εταιρείας ENI, δήλωσε ότι η Τουρκία θα έχει την ίδια πολεμική αντίδραση εάν επαναληφθεί ανάλογη ενέργεια: «Βασικά, και άλλης χώρας εταιρείες εάν προσπαθήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο, εμείς θα δείξουμε την ίδια αντίδραση», ήταν χαρακτηριστική αποστροφή του.
Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν κάνει εποικοδομητικές προτάσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η ε/κ πλευρά λόγω του ότι δεν είναι υπέρ μιας συμφωνίας τα προβλήματα και στο Κυπριακό και όσον αφορά τις γεωτρήσεις, δεν μπόρεσαν να λυθούν, δήλωσε ο Τούρκος Πρέσβης στη Ρώμη, Μουράτ Σαλίμ Εσενλί.
Σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί, ο Τούρκος Πρέσβης έδωσε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την αυριανή 2η επέτειο από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και ρωτήθηκε για την κρίση με το πλοίο Σαϊπέμ της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ. Ο Εσενλί υποστήριξε ότι επειδή η ελληνοκυπριακλη πλευρά έχει μπει μόνη της στην ΕΕ και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνο τους Ε/κ, γι’ αυτό δεν μπόρεσε να υπάρξει μια συμφωνία.
Οι Ελληνοκύπριοι το χρησιμοποίησαν αυτό με τις διεθνείς εταιρείες για να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι της Τουρκίας και των Τ/κ.«Αρχισε (η ε/κ πλευρά) να κάνει μονομερείς συμφωνίες. Εμείς προειδοποιήσαμε τους φίλους και συνεταίρους μας να μην γίνουν αυτές οι μονομερείς συμφωνίες. Αυτό είμαι μια ιστορία που πάει πίσω στο 2006.
Αν έρθουμε στο Σαϊπέμ 12000, ήταν ένα γεγονός που προέκυψε επειδή οι προειδοποιήσεις μας δεν λήφθηκαν υπόψη. Αλλά ελπίζω ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να παρέχει την στήριξη που παρείχε για την επίλυση του Κυπριακού. Εάν λυθεί αυτό το πρόβλημα από τις πηγές υδρογονανθράκων που βρίσκονται γύρω από το νησί μπορούν να επωφεληθούν όλοι, και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκυπριοι και η Ευρώπη μπορεί να επωφεληθεί από αυτό».
Στο τέλος, είπε, αυτό που έγινε δεν ήταν εναντίον της Ιταλίας. «Βασικά, και άλλης χώρας εταιρείες εάν προσπαθήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο, εμείς θα δείξουμε την ίδια αντίδραση».
Το μεγαλύτερο μέρος τη συνέντευξης Τύπου αφορούσε τον αγώνα της Τουρκίας ενάντια στην τρομοκρατία με τον Τούρκο διπλωμάτη να αναφέρεται στο ΡΚΚ και την οργάνωση ου Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η ΦΕΤΟ, είπε, εδώ και 40 χρόνια διείσδυε στο τουρκικό κράτος και μέλη της είχαν φτάσει σημεία κλειδιά τόσο στους θεσμούς, όσο και στους ακαδημαϊκούς κύκλους αλλά και στα ΜΜΕ. Με την απόπειρα, πρόσθεσε, πόσο βαθιά είχε εισχωρήσει η οργάνωση παντού και αναφέρθηκε στα γεγονότα της νύχτας της 15ης Ιουλίου 2016.
ΠΗΓΗ: philenews/KYΠΕ