Την ώρα που στην χώρα μας επανέρχεται ξανά η συζήτηση για αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την στρατιωτική θητεία στο εξωτερικό ήδη ισχύουν ή βρίσκονται στα σκαριά αλλαγές που αφορούν στο ηλικιακό όριο υποχρεωτικής στράτευσης, αλλά και στην καθιέρωση αντίστοιχης πρόβλεψης για τις γυναίκες.
Δείτε τι ισχύει σε επτά χώρες.
Γαλλία
Η Γαλλία σχεδιάζει να επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στα 16 χρόνια. Στον στρατό, τα μαθήματα «πολιτισμού της υπηκοότητας» θα δοθούν για ένα μήνα. Θα υπάρξει τριμηνιαία ανάθεση εθελοντών που θα ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να «υπηρετούν σε τομείς άμυνας και ασφάλειας». Ο Γάλλος Πρόεδρος Emanuel Macron εισήγαγε για πρώτη φορά αυτή την ιδέα στην εκλογική του εκστρατεία. Ο Macron δήλωσε ότι οι Γάλλοι πολίτες επιθυμούν μια «άμεση στρατιωτική εμπειρία ζωής».
Νότια Κορέα
Υπάρχει αυστηρό στρατιωτικό σύστημα στην Νότιο Κορέα. Φυσικά, όλοι οι άνδρες πρέπει να κάνουν στρατιωτική θητεία για 21 μήνες στις χερσαίες δυνάμεις, 23 μήνες στο ναυτικό και 24 μήνες στην αεροπορία. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να γίνει αυτό το καθήκον στην αστυνομία, την ακτοφυλακή, την πυροσβεστική υπηρεσία και σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες. Ωστόσο, για παράδειγμα, οι αθλητές που έχουν κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή στους Ασιατικούς Αγώνες μπορούν να εξαιρεθούν από τη στρατιωτική θητεία. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αποφάσισε ότι η ομάδα που είχε φτάσει στους ημιτελικούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, θα απαλλασσόταν από την στρατιωτική θητεία. Οι άνδρες πρέπει να κάνουν στρατιωτική θητεία για 11 έτη, ενώ οι γυναίκες για 7 χρόνια.
Ερυθραία
Οι άνδρες και οι νέοι, και εξατομικευμένα οι γυναίκες πρέπει να κάνουν στρατιωτική θητεία για 18 μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας στην Ερυθραία μπορεί να είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, επ’ αορίστω. Οπως αναφέρετο στη δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας πριν από τρία χρόνια, «Τα στρατεύματα χρησιμοποιούνται σε πολλούς πολιτικούς και στρατιωτικούς σταθμούς, οπότε το σύστημα είναι το ίδιο με το δουλεμπόριο». Σύμφωνα με τον οργανισμό, η στρατιωτική θητεία είναι ο κύριος λόγος για τους Ερυθραίους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη χώρα, κάνοντας τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ελβετία
Στην Ελβετία, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους άνδρες ηλικίας 18-34 ετών. Στο δημοψήφισμα της χώρας το 2013, απορρίφθηκε η άρση της στρατιωτικής θητείας. Το θέμα παρουσιάστηκε στους ψηφοφόρους για τρίτη φορά. Η βασική στρατιωτική εκπαίδευση διαρκεί 21 εβδομάδες, και στη συνέχεια γίνεται πρόσθετη εκπαίδευση ετησίως. Οι αντιρρησίες συνείδησης επιτρέπεται να υπηρετούν σε πολιτική θητεία. Για τις γυναίκες η στρατιωτική θητεία δεν είναι υποχρεωτική αλλά μπορούν να καταταγούν οικειοθελώς.
Βραζιλία
Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για όλους τους άνδρες που έχουν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους. Διαρκεί 10 έως 12 μήνες. Προσωρινή αναβολής ή απαλλαγής από τις υποχρεώσεις τους μπορεί να τύχουν όσοι αποδεδειγμένα έχουν λόγους υγείας ή σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο. Οι νέοι που θέλουν να κάνουν στρατιωτική θητεία συχνά έχουν στραφεί προς αυτήν την λύση για βιοποριστικούς λόγους. Οι νέοι λαμβάνουν ορισμένες φυσικές εξετάσεις για να μπορέσουν να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία. Οι στρατιώτες είναι εφοδιασμένοι με ένα μικρό μισθό, φαγητό και καταφύγιο το χειμώνα, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τους φτωχούς Βραζιλιάνους.
Ισραήλ
Στο Ισραήλ, η θητεία είναι υποχρεωτική για άνδρες γυναίκες και οι άνδρες. Για τους άνδρες διαρκεί τρία χρόνια, ενώ για τις γυναίκες η νομοθεσία προβλέπει δύο έτη στρατιωτικής θητείας. Αυτή η υποχρέωση ισχύει για όλους τους Ισραηλινούς πολίτες εντός και εκτός της χώρας. Μπορεί ένας υπόχρεος να απαλλαγεί για ιατρικούς λόγους. Οι νέοι μετανάστες και ορισμένες θρησκευτικές ομάδες μπορούν επίσης να εξαιρεθούν. Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι αθλητές, παρέχεται η δυνατότητα μιας βραχύβιας ή ολιγόμνης θητείας.
Συρία
Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για όλους τους άνδρες. Τον Μάρτιο του 2001, ο Πρόεδρος Bashar Assad μείωσε την περίοδο στρατιωτικής θητείας σε 21 μήνες και 18 μήνες την μειωμένη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έχασαν τη δουλειά τους θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους.Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι εκείνοι που διέφυγαν από το στρατό θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε 15 χρόνια φυλάκισης.
Πηγή: CNN Turk